IEXGeld

Dossiers

Profiel

'Sell in May'... Is het slim om nu uit te stappen?

'Sell in May and go away...' Nu mei voor de deur staat is deze klassieke beurswijsheid weer actueel. Maar hoe slim is het om je winst veilig te stellen en een beleggingspauze in te lassen?

2020 was een bijzonder jaar op de beurs. De coronacrash in maart werd gevolgd door een stevig herstel. Na een kortstondige dip tussen juli en november hervatte de AEX-index de weg omhoog, met onlangs een all-time high als kers op de taart.

Halloweenindicator

Deze koersbeweging is niet gebruikelijk. Een bekende beurswijsheid luidt: Sell in May and go away, met Just be sober and come back in October als het moderne vervolg erop. Hiermee wordt bedoeld dat de beurzen tussen november en mei gemiddeld een stuk beter presteren dan in de overige maanden. Dit wordt ook weleens de 'Halloween-indicator' genoemd.

Deze spreuk zou zijn ontstaan in de tijd dat rijke beleggers zich 's zomers op het familielandgoed terugtrokken en pas tegen de herfst weer naar de stad trokken.

Lees ook: Is januari echt vaak de beste beursmaand?

Omdat vrijwel alle beleggers inmiddels beschikken over een goede internetverbinding, telt dit kalendereffect niet meer, zou je zeggen. Maar dat blijkt niet het geval.

Ben Jacobsen van Universityof Edinburgh Business School en Cherry Zhang, van Nottingham University Business School China hebben een zeer uitgebreid onderzoek gedaan naar dit seizoenseffect, bij 109 aandelenbeurzen tussen 1693 en 2011.

Effect is er wel degelijk

Hieruit bleek dat de rendementen tussen november en april wel degelijk meestal hoger lagen dan in de rest van het jaar; ook sinds beleggers de zomermaanden niet meer in afzondering doorbrengen:

 

Het onderzoek wees ook uit dat beleggers die de beurzen tussen 1 mei en 1 november de rug toekeerden en het geld op een spaarrekening zetten gemiddeld een hoger rendement behaalden dan wie in de markt bleef.

... maar beter pas weer instappen in oktober

Omdat in het onderzoek ook indexen zijn meegenomen die een compleet andere dynamiek hebben dan westerse beurzen - zoals die van Kirgizië, Irak en Swaziland - heeft ING het historisch rendement van onze eigen AEX-index onder de loep genomen tussen 1993 en 2015.

Hieruit blijkt dat beleggers die uitstapten op 1 mei en weer instapten op 1 oktober het beter deden dan beleggers die bleven zitten. Maar dit verschil is wel vrij klein.

Zoals je ziet kwamen beleggers die de beurswijsheid 'Sell in may... but remember to be back in September' letterlijk ter harte namen er minder goed van af dan beleggers die nog een extra maandje wegbleven.

Als je in deze kalenderwijsheid gelooft, kun je dus eigenlijk beter pas een maandje later weer instappen.

Ook Royce Tostrams, technisch analist van IEX, heeft zich in de materie verdiept. In de onderstaande langetermijngrafiek van de AEX-index heeft hij de jaarlijkse periodes van 1 november tot 1 mei gemarkeerd. Zoals je ziet, is de beurs in diverse jaren gestegen in deze periode:

M2

 


Vrouwen bloot, beurs dood

Tostrams wijst erop dat seizoenseffecten een praktische oorzaak hebben. Het halloweeneffect komt vooral door professionele vermogensbeheerders en assetmanagers, die jaarlijks in de herfst hun portefeuilles toonbaar maken voor hun klanten.

Dat zich in de zomerperiode vaak wat mindere beursmaanden bevinden, heeft volgens hem ook te maken met de vakantieperiode. 'Als we met z'n allen op de stranden liggen met een biertje in de hand, geldt de Nederlandse variant 'vrouwen bloot, handel dood'', schrijft hij in zijn column.

Uitstappen of niet?

De grote vraag is nu: is het verstandig om nu uit te stappen en de kortetermijnwinst veilig te stellen? Op zich is daar niks mis mee, gelet op die andere bekende beursspreuk Van winstnemingen is nog nooit iemand armer geworden. Wie begin november in een ETF op de AEX was gestapt, kan nu een winst van ruim 35% veiligstellen. En sommige aandelen doen het nog beter: ASML bijvoorbeeld scoort +84% sinds begin november.

Lees ook: Slim beleggen op een stijgende beurs: 5 tips

Het probleem met dit soort beurswijsheden is echter dat je er niet blind op kunt varen, want er zijn altijd uitzonderingen. Als je vorig jaar op 30 april was uitgestapt en je op maandag 2 november weer had gemeld bij je broker, had je een koerswinst van 6% misgelopen.

Ook beleggers die dit trucje in 2018 hadden uitgehaald, zijn van een koude kermis thuisgekomen. In de laatste maanden van dat jaar duikelde de AEX-index van 520 naar 487 punten. Zo blijkt maar weer: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Let op de transactiekosten

Bovendien is veelvuldig in- en uitstappen op basis van kalendereffecten een dure aangelegenheid. De transactiekosten wegen vaak niet of nauwelijks op tegen het potentiële rendement. Wie een langere periode is belegd, haalt uiteindelijk meestal hogere rendementen dan beleggers die proberen de markt te timen.

Om die reden vindt Tostrams het niet onverstandig om in de zomermaanden belegd te blijven. 'De 'Sell in May' strategie is vooral interessant voor de kortetermijnbelegger en trader, die snel in- en uitstapt, zo schrijft hij in zijn column.

Lees de column van Royce Tostrams op IEX hier: Sell in May! Nu uitstappen?

Daarnaast gaan kalenderwijsheden voorbij aan de marktfundamentals, die natuurlijk van groot belang zijn voor het beurssentiment. Het is verstandiger om als belegger te kijken naar de cijfertjes in plaats van naar je kalender. Wat zijn de onderliggende redenen van een koersstijging of -daling?

Al met al schuilt er zeker een kern van waarheid in de beursspreek 'Sell in May...'. Maar zoals voor alle tegeltjeswijsheden geldt: vaar er niet blind op. En vergeet niet om zo nu en dan uit het raam te kijken.

Check ook: Hoe selecteer ik de beste aandelen? Let op deze 7 cijfers

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›