IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat je waarschijnlijk niet wist over beurscorrecties

Beurscorrecties leiden vaak tot paniek bij beleggers, maar ze zijn eigenlijk heel natuurlijk. Door inzicht te hebben in het fenomeen, kun je impulsieve beleggingsbesluiten voorkomen.

De Amerikaanse beleggingswebsite US News zette onlangs een aantal feiten op een rij die beleggers moeten weten over beurscorrecties.

1. De ene daling is de andere niet

Termen als beurscorrecties, bearmarkten en crashes worden vaak door elkaar heen gebruikt, maar het zijn eigenlijk verschillende begrippen.

Onder een terugtrekking wordt een marktdaling van 5 tot 10% verstaan. Van een correctie is sprake als de index met 10 tot 20% keldert. En met een berenmarkt wordt officieel een verlies van meer dan 20% bedoeld.

2. Forse dalingen komen vrij vaak voor

Volgens Sam Stovall, chief investment strategist bij CFRA Research, heeft de S&P 500 sinds december 1945 maar liefst 58 terugtrekkingen in een bullmarkt achter de rug, waarbij de index met gemiddeld 7% daalde. Dit betekent dat de beurs gemiddeld om de negen maanden een stap terug doet.

Lees ook: Grillige beurs: uitstappen of blijven?

Daarnaast waren er 23 correcties en 12 bearmarkten. Gemiddeld worden beleggers dus om de circa zes jaar geconfronteerd met een berenmarkt. In negen van de laatste 12 berenmarkten kelderde de S&P 500 met 20 tot 40%. Drie ervan waren 'mega meltdowns', van 40% of meer.

3. Sneller herstel bij kleinere dalingen

Het aantal maanden dat aandelen dalen komt meestal in grote lijnen overeen met de tijd die de markt nodig heeft om te herstellen, signaleert Stovall. Terugtrekkingen nemen meestal ongeveer een maand in beslag. Daarna duurt het ongeveer anderhalve maand tot de markt zich weer heeft hersteld.

Een correctie kost gemiddeld ongeveer vier maanden, waarna het nog ongeveer even lang duurt voor de beurs weer terug is op het oude niveau.

Een berenmarkt duurt gemiddeld elf maanden. De beurs heeft daarna nog zo'n veertien maanden nodig om weer op te krabbelen.

Alleen bij mega meltdowns duurt het herstel een stuk langer. Deze nemen gemiddeld 23 maanden in beslag, waarna beleggers nog cira 58 maanden geduld moeten hebben om weer terug bij af te zijn.

4. Oktober is meest volatiele maand

Beleggers kunnen bijna opgelucht ademhalen, nu oktober bijna voorbij is. Want deze maand is statistisch gezien de meest volatiele maand van het jaar. De beweeglijkheid op de beurzen is circa 30% hoger dan het twaalfmaands gemiddelde.

5. Correcties hebben verschillende oorzaken

Niet alleen zijn er verschillende soorten dalingen; ook de oorzaken kunnen uiteenlopen. Algemene correcties doen zich vaak voor als de markten al zwakker zijn, op basis van enkele slechte nieuwsberichten, en nieuwe informatie de koersen een extra duw omlaag geeft.

Berenmarkten vinden meestal plaats bij structurele veranderingen, zoals een economische recessie.

6. Beleggers raken massaal in paniek

Alle berenmarkten sinds de negentiende eeuw vertonen één belangrijke gelijkenis: beleggers raken helemaal in paniek en verkopen op de bodem, aldus Stovall. Aangezien de markten tot nu toe steeds zijn hersteld, is het niet verstandig om met de kudde mee te bewegen. Je kunt beter proberen om de rit uit te zitten.

Check ook: Hoe schadelijk zijn forse koersschommelingen?

7. Correcties vinden plaats in individuele aandelen en sectoren

De meeste beleggers denken alleen aan beurscorrecties als brede indices, zoals de S&P 500, de Dow-Jonesindex of onze AEX-index, dalen. Maar volgens Pat O'Hare, hoofdanalist bij Briefing.com, vinden er ook geregeld correcties plaats in verschillende individuele aandelen en sectoren.

Zo wijst hij erop dat veel softwareaandelen in een eigen berenmarkt zitten. Hij  noemt als voorbeeld het aandeel Slack Technologies, dat met ongeveer 38% is gekelderd sinds de beursgang in juni, terwijl de bredere markt in dezelfde periode iets is gestegen.

Je rendement valt of staat dus met een goede aandelen- en sectorselectie.

Lees ook: Keuze voor de juiste sector kan je rendement maken of breken

8. Er vinden ook sluipcorrecties plaats

Grote beurscorrecties vallen op. Maar de markten kunnen ook in een langzame glijvlucht belanden. Deze zijn een stuk moeilijker waar te nemen. Kijk daarom ook naar de langere termijn.

Zo is de S&P 500 sinds januari fors gestegen, maar vergeleken met een jaar geleden, voor de dip in het vierde kwartaal, is de index nauwelijks van zijn plaats gekomen.

9. De bodem kan alleen achteraf worden vastgesteld

Wie denkt de markt te kunnen timen, komt bedrogen uit. De bodem van een berenmarkt kan alleen achteraf worden vastgesteld, omdat de markt eerst moet stoppen met dalen en zich moet stabiliseren.

Ook kost het tijd om te achterhalen of een berenmarkt omslaat in een stierenmarkt. De markt moet zich namelijk niet alleen herstellen, maar ook daarna nog enige tijd in de lift zitten. Stovall wijst op de vorige recessie, tien jaar geleden, toen de beurskoersen eind 2008 met 20% stegen, maar daarna weer met 20% daalden.

Juich dus niet te vroeg als de markt opleeft na een forse daling. Je kunt niet uitsluiten dat de markt nog niet rijp is voor een stierenmarkt.

10. Correcties bieden kansen

Natuurlijk zijn correcties voor beleggers heel vervelend. Maar ze hebben ook een keerzijde: Als aandelen nooit zouden dalen, zouden er ook nooit kansen zijn om ze goedkoper op de kop te tippen. Je kunt een beursdip dan ook aangrijpen om je favoriete aandelen met korting te kopen.

Heb je de opbrengsten van je beleggingen op korte termijn nodig en heb je geen tijd om het herstel na een dip af te wachten (omdat bijvoorbeeld de pensioendatum nadert), dan is het uit het oogpunt van risicobeheersing verstandig om het percentage aandelen in je portefeuille omlaag te brengen, ten gunste van contanten en obligaties van hgoe kwaliteit. Op die manier ben je minder kwetsbaar voor een marktbrede daling.

Lees ook: Zo bereid je je voor op het einde van een stierenmarkt

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›