IEXGeld

Dossiers

Profiel

3 dingen die je niet moet doen met je spaargeld nu de rentes dalen

De Europese Centrale Bank heeft afgelopen maand de rente verlaagd en een verdere verlaging van de rente wordt niet uitgesloten.

De ECB hanteert drie rentetarieven. Een rente voor gewone leningen aan banken, een rente voor zeer kortlopende leningen en de depositorente. Het laatste tarief is de rente die banken betalen om geld te stallen bij de ECB en deze is al een tijd negatief. 

Door de verlaging staat de depositorente op -0,5% en het ligt voor de hand dat spaarders met een spaardeposito of een termijndeposito dit gaan merken. Toch zijn er een paar dingen die je als spaarder nu niet ineens moet gaan doen. 

1. Termijndeposito's negeren

De rentes op termijn- en spaardeposito's zijn in de afgelopen maanden weer verder gedaald. Hierdoor krijg je minder rente als je nu een deposito afsluit ten opzichte van bijvoorbeeld vorig jaar, maar dat hoeft niet te betekenen dat je nu deposito's de rug moet terugkeren als een manier om te sparen. Termijn- en spaardeposito’s kunnen in de komende drie tot vijf jaar een redelijke, maar bovenal gegarandeerde rente bieden.

Nu een recessie steeds meer tot de mogelijkheden begint te horen, maken veel spaarders de fout zich niet meer te wagen aan deposito's. Je zet dan vaak je geld voor langere tijd vast en dat is tijdens een recessie geen fijn idee. Als de nood hoog is, wil iedereen immers bij zijn spaarpotje kunnen.

Maar de rentes op gewone spaarrekeningen zijn niet gegarandeerd en veranderen continu. En niet ten goede. Ja, je bent wat flexibeler als je geld op een normale spaarrekening zet, maar is dat het op termijn waard?

In het ergste geval kun je vaak nog bij het geld dat je in een deposito hebt gestopt. Je moet dan vaak wel een (kleine) boete betalen. Probeer dus een deel van je geld voor een lange periode, tegen de hoogste rente weg te zetten. Een manier om deposito's te vergelijken, kan via Independer.nl

2. Vergeten dat je geld op de bank hebt staan

Veel spaarders kiezen één keer een bank uit en zetten daar hun geld weg, zonder er verder nog aandacht aan te besteden. Nu de rentes dalen, is dat niet altijd een goede zet. Er kan inmiddels een andere bank zijn, die een hogere rente uitkeert dan de bank waar jij je spaargeld aan hebt toevertrouwd.

Ondanks dat het waarschijnlijk om enkele tienden van een procent zal gaan, loop je wel degelijk rente over je spaargeld mis als je niet af en toe van bank wisselt. 

3. Grote aanpassingen aan je spaarplan

Na de beslissing van de Europese Centrale Bank om de rentes te verlagen, klommen de beurzen wat omhoog, maar in de afgelopen maanden is het beeld op de financiële markten volatiel geweest, mede door onzekerheid over het monetaire beleid, een wisselende stemming op de aandelenmarkten en de aanhoudende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. 

Maar dat vormt nog geen reden om geld uit de markt te halen of om grote veranderingen door te voeren aan je spaar- en pensioenplan. Het is altijd goed om wat spaargeld achter de hand te houden en nu de rentes dalen hoeft dat niet te betekenen dat je dan ineens meer of minder moet sparen.

Lees ook: Zo levert je spaargeld veel meer op dan bij de bank 

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›