IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat verklaart het succes van superbeleggers als Warren Buffett?

Veel succesvolle beleggers met een bankrekening met negen nullen hebben één ding gemeen: ze beleggen in waarde-aandelen. Wat kunnen we van hen leren?

Steenrijke beleggers hebben verschillende routes bewandeld om hun fortuin te vergaderen, maar hun beleggingsstrategieën vertonen ook opmerkelijke overeenkomsten. De Amerikaanse website US News somt er negen op, waar je je voordeel mee kunt doen.

1. Ze beseffen dat de financiële markten niet altijd efficiënt zijn

‘De markt heeft altijd gelijk’, luidt een beurswijsheid. Maar waardebeleggers weten wel beter. Zij wagen zich bijvoorbeeld niet aan bedrijven die een hoge waardering hebben, maar nog altijd rode cijfers schrijven. Want van hoop kun je niet leven. Baseer je beleggingen dus niet op mooie beloftes, maar op gedegen boekenonderzoek.

2. Ze kijken naar de intrinsieke waarde

Beleggingsgoeroes als Buffett speuren de markt af naar ondergewaardeerde bedrijven met een sterke balans. Dit zijn bedrijven met weinig schuld, die worden verhandeld onder hun intrinsieke waarde (de bezittingen van een bedrijf met aftrek van schulden).

Check ook: Deze 10 regels maakten Warren Buffett miljardair

Hier kunnen ook ondernemingen tussen zitten waar nog verdere groei in het vat zit. Maar dit moet je niet verwarren met groeiaandelen. Waardebeleggers mikken namelijk niet op een snelle rit omhoog, maar op gestage groei.

3…. En bouwen een veiligheidsmarge in

Verwar intrinsieke waarde ook niet met de beurswaarde van een bedrijf. In de beurswaarde ligt ook de verwachting van beleggers besloten: zij kunnen een aandeel over- of onderwaarderen.

Dit betekent echter niet dat je de beurskoers volledig moet negeren. Wil je niet teveel risico nemen, selecteer dan aandelen die ver onder hun onderliggende waarde noteren. Op die manier beperk je de verliezen als blijkt dat je aannames onjuist zijn.

4.Ze kennen hun beperkingen

Om te beoordelen of een aandeel is ondergewaardeerd, moet je wel precies weten wat het bedrijf doet. Anders kun je net zo goed naar het casino.

Beleg daarom uitsluitend in zaken die je begrijpt. Dat betekent dat je ook je beperkingen moet kennen en de discipline moet hebben om tijdens een hype nee te zeggen, als je er te weinig verstand van hebt.

5. Ze zoeken naar bedrijven met concurrentievoordeel

Succesvolle waardebeleggers bekijken het volledige speelveld. Een bedrijf kan alleen succesvol zijn als het een voorsprong heeft ten opzichte van concurrenten.

Ga daarom op zoek naar bedrijven met een goed management, die de concurrentie een stap voor zijn en consequent de opbrengsten herinvesteren om hun concurrentievoordeel verder uit te bouwen.

6. Ze zijn geduldig

Geduld loont. Succesvolle waardebeleggers focussen zich op de lange termijn. Ze laten zich niet meeslepen door de grillen op de beurs, maar blijven zitten als ze een aandeel hebben gevonden van een sterk bedrijf dat is ondergewaardeerd. Vroeg of laat betaalt zich dat uit.

7. Ze stappen op het juiste moment in

Deze buy & hold-strategie is natuurlijk alleen lucratief als je op een gunstig moment toeslaat. Heb je een bedrijf gevonden waar je in gelooft, maar vind je de waardering te hoog, wacht dan je kansen af tot de beurs omlaag gaat.

Zo was de kredietcrisis voor Warren Buffett het ultieme moment om belangen te nemen in Goldman Sachs en Bank of America.

8. ... maar timen de markt niet

Het is onmogelijk om de markt goed te timen, want niemand beschikt over een glazen bol. Probeer dan ook de verleiding te weerstaan om bij elke gril op de beurs in actie te komen, maar laat je beleggingen zoveel mogelijk met rust. Op die manier kun je ook profiteren van het rente-op-rente-effect.

Lees ook: Dit is de kracht van rente op rente

9. Ze spreiden flink

Spreiding is van cruciaal belang om de risico's binnen de perken te houden. Beleggers kunnen dat doen door een mix aan te brengen van aandelen en obligaties. In welke verhouding dit moet gebeuren, hangt af van je leeftijd, het doel waarvoor je belegt en de risico’s die je bereid bent om te nemen.

Een slimme manier om spreiding aan te brengen is om in een beleggingsfonds te stappen. Dat is een stuk voordeliger en minder risicovol dan zelf aandelen selecteren.

Lees ook: Herbeleg je dividend (en zes andere tips voor succes op de beurs)

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›