IEXGeld

Dossiers

Profiel

15 tips om extra geld te besparen in het voorjaar

De traditionele voorjaarsschoonmaak lijkt op zijn retour. Maar je financiën van tijd tot tijd opschonen kan geen kwaad. In het voorjaar valt nog wat extra geld te besparen. 15 tips.

1. Laat de zon je huis verwarmen

Op frisse, maar wel zonnige dagen kun je besparen op je stookkosten door de gordijnen open te doen en de zon je huis te laten verwarmen.

2.… en de buitenlucht je huis ventileren

Een goed geventileerd huis is niet alleen gezond, maar het voorkomt ook vochtvorming. Omdat vochtige huizen moeilijker zijn op te warmen, bespaar je stookkosten door je huis van tijd tot tijd goed door te luchten.

3. Droog je wasgoed buiten

Wapperende was is een beetje uit het straatbeeld verdwenen, omdat de meeste huishoudens beschikken over een goede wasdroger. Toch kun je behoorlijk wat energiekosten besparen als je bij droog weer de was aan de lijn hangt.

Dit scheelt volgens het Nibud ongeveer 1,24 euro per droogbeurt; afhankelijk van het energielabel van je wasdroger. Als je de helft van ale wassen aan de waslijn laat drogen, bespaar je ongeveer 30 euro per jaar.

4. Maai het gras niet te kort

Maaien met een handmaaier is energiezuiniger dan met een elektrische maaier. Maar ook als je voor een elektrische maaier kiest, kun je kosten besparen. Maai het gras niet te kort. Gras groeit minder snel als je het wat langer laat, waardoor je minder vaak hoeft te maaien. Bovendien heeft langer gras minder water nodig, omdat het minder snel uitdroogt.

Ook voorkom je lelijke kale plekken en onnodige mosvorming. De ideale lengte is 4 tot 5 centimeter en in droge periodes 5 tot 7 centimeter.

5. Besproei de tuin met regenwater

Heb je een tuin, dan stroomt er al snel enkele honderden liters water per jaar door de tuinslang. Wil je je tuin besproeien, maar minder leidingwater verbruiken, koop dan een regenton.

Milieu Centraal adviseert om je planten liever één keer per week veel water te geven, dan elke dag een beetje. Zo leren je planten beter om te gaan met droogte. De wortels groeien dieper in de grond, om water te vinden.

6. Laat je huis tijdig schilderen

Felle zon tast de verf op de raamkozijnen enorm aan. Daarom is de lente een uitgelezen moment om het buitenschilderwerk aan te pakken. Wacht hier niet te lang mee, want door achterstallig onderhoud lopen de kosten steeds verder op.

7. Ontdooi de diepvries

Een ijsvak vol dikke plakken ijs, drijft de energiekosten op. Volgens Nuon stijgt het energieverbruik van je koelkast met 10% als er 2 millimeter ijs op het diepvrieselement zit.

Het is niet alleen gezonder om diepgevroren voedsel te ontdooien in de koelkast, maar het bespaart ook energie. De kou die vrij komt, helpt de koelkast met koelen.

8. Vul je koelkast met waterflessen

Koel water is verfrissend. Als je de koelkast vult met volle flessen water, scheelt dat ook in energiekosten. Als je de deur van de koelkast open maakt, stroomt warme lucht in de koelkast naar lege plekken, zo waarschuwt Nuon. Hierdoor warmt je koelkast sneller op en kost het meer energie om deze weer op temperatuur te krijgen. Aarzel dus niet om flessen water in de koelkast te leggen.

Laat restjes warm eten eerst afkoelen voor het de koelkast of de diepvries in gaat. Anders verbruik je onnodig veel energie.

Controleer ook de rubberen strips bij de deur. Als deze niet goed sluiten, stroomt koude lucht weg.

9. Wees zuinig met ventilator en airco

Tijdens de hitte van afgelopen zomer draaiden airco’s en ventilatoren overuren. Maar dit zijn wel enorme energievreters. Probeer daarom je huis zoveel mogelijk op een milieuvriendelijke manier af te koelen, bijvoorbeeld door de ramen aan de schaduwzijde open te zetten en aan de zonzijde de gordijnen en ramen te sluiten en de zonwering omlaag te doen.

Is de lucht 's avonds of 's morgens vroeg afgekoeld, zet dan de ramen even tegenover elkaar open om je huis snel af te koelen. Ook goede isolatie helpt. In de winter zorgt dat voor lagere stookkosten, maar in de zomer houdt het de warmte beter buiten.

Krijg je je huis echt niet koel zonder apparaten, dan verdient een ventilator de voorkeur boven airconditioning. Volgens het Nibud scheelt dit al gauw enkele tientjes per jaar.

10. Neem zonnepanelen

Volgens Milieu Centraal hebben zonnepanelen een rendement dat te vergelijken is met 6% spaarrente. Daarnaast kun je de BTW (21% van de aanschafprijs en de installatiekosten) terugvragen bij de Belastingdienst. Dat is dubbel kassa.

Het voorjaar is het ultieme moment om zonnepanelen te laten plaatsen: dan begint de meter meteen te lopen. Het hoogste rendement haal je meestal in mei, juni en juli.

Je panelen schoonmaken hoeft meestal niet, maar is het een tijd droog geweest of heb je veel hinder van vogelpoep, dan is het verstandig om er even een doekje overheen te halen. Volgens Nuon stijgt het rendement uit zonnepanelen met circa 2 tot 3% na een schoonmaakbeurt. Meer tips vind je hier.

11. Koop tuinlampen op zonne-energie

Met mooi weer is het heerlijk om ’s avonds in de tuin te zitten. Je kunt kosten besparen en ook de milieubelasting  beperken door tuinlampen met mini-zonnepanelen aan te schaffen. Deze laden zichzelf overdag op.

12. Ideale moment om je cv-ketel te vervangen

Hartje winter je cv-ketel vervangen is een ware beproeving. Het is een stuk aangenamer om dit te doen als de buitentemperatuur oploopt. Ook voor het vervangen van enkel glas door HR++ of triple glas zijn de lente- en zomermaanden ideaal.

Dit levert volgens Milieu Centraal een jaarlijkse besparing op van bijna 300 euro voor een gemiddelde eengezinswoning. De kosten hiervoor heb je na ongeveer elf jaar terugverdiend.

13. Wees alert op brandende lampen in huis

Als het langer licht wordt, ontdek je minder snel dat lampen per ongeluk branden. Voor je het weet is de slaapkamerlamp de hele dag aan en dat is zonde van het geld. Check daarom regelmatig of er niet nodeloos lampen branden.

14. Op vakantie? Zet apparaten niet op stand-by

Ga je op vakantie, haal dan van zoveel mogelijk apparaten de stekkers uit het stopcontact. Laat de tv en de computer niet stand-by staan.

15.Koop seizoensgroenten

Groenten en fruit die uit een exotisch land moeten worden ingevlogen zijn meestal duurder dan voedsel uit eigen bodem. Asperges, aardappelen, andijvie, prei, rabarber, radijs, rode biet, uien, tomaten, witlof, witte kool en worteltjes zijn nu een goede keuze. Volgende maand kun je volop aardbeien, frambozen, kersen en rode bessen krijgen.

Een groente- en fruitkalender vind je hier.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›