IEXGeld

Dossiers

Profiel

Bieden op een huis? Pas op voor 7 dure fouten

Het wordt steeds lastiger om als starter een betaalbare woning te vinden. Het woningaanbod is schaars, terwijl er veel kapers op de kust zijn. De verleiding is dan groot om te snel een bod uit te brengen of meer te bieden dan je je eigenlijk kunt veroorloven. Wees alert op deze 7 valkuilen.

‘Het optimisme onder huizenkopers is er wel af’, kopte de Vereniging Eigen Huis gisteren, nadat bleek dat de Eigen Huis Marktmonitor van de belangenvereniging voor het eerst in 4,5 jaar neutraal was. De reden hiervoor is dat het woningaanbod de afgelopen jaren is gedaald, terwijl de vraag naar huizen onverminderd groot is. Daardoor zijn de huizenprijzen enorm gestegen en zijn veel huizen voor woningzoekenden onbetaalbaar geworden.

Lees ook: Starters ook komende jaren kansloos op woningmarkt

Je onderhandelingspositie is natuurlijk niet sterk als je de concurrentie aan moet met andere woningzoekenden. Maar probeer wel het hoofd koel te houden. Anders loop je het risico om dure fouten te maken. Wat kan er mis gaan?

Valkuil 1: Je biedt meer dan verantwoord is

Als huizenkopers elkaar staan te verdringen, is de verleiding groot om veel meer te bieden dan de vraagprijs. Hierdoor loop je het risico dat je in problemen komt met de financiering.

Hypotheekverstrekkers mogen maximaal 100% van de woningwaarde uitlenen. Blijkt dat je woning lager wordt getaxeerd dan jij ervoor hebt betaald, dan moet je het verschil zelf bijleggen, naast alle bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting, courtage, taxatie- en notariskosten.

Bereken daarom voor je een openingsbod uitbrengt wat je budget is en wat de reële waarde is van de woning die je op het oog hebt.

Je kunt bijvoorbeeld bij het Kadaster een overzicht kopen van de transactieprijzen van alle woningen die de afgelopen jaren in een bepaald postcodegebied zijn verkocht. Dit kost 14,95 euro. Een andere optie is een online waarde-indicatie die je kunt opvragen bij Calcasa. Een taxatierapport kost 27,95 euro.

Verder kun je natuurlijk checken voor welke prijs vergelijkbare woningen op Funda.nl worden aangeboden.

Valkuil 2: Je neemt onvoldoende tijd voor een bezichtiging

Het zal je maar gebeuren: na de sleuteloverdracht blijkt dat de dakconstructie van je nieuwe huis verrot is . De koper achteraf aansprakelijk stellen is lang niet altijd mogelijk, want dat kan alleen bij gebreken die een normaal gebruik van de woning in de weg staan en als de verkoper deze bewust heeft verzwegen.

Bovendien heb je zelf een onderzoeksplicht: bij zichtbare gebreken die je zelf met een beetje inspanning had kunnen ontdekken, kun je niet achteraf aankloppen bij de verkoper.

Plan daarom meer dan één bezichtiging in. En laat een bouwkundige keuring uitvoeren of neem een aankoopmakelaar in de arm.

Valkuil 3: Onvoldoende juridisch onderzoek

Check ook alle juridische aspecten rond de woning. Rust er bijvoorbeeld op de achtertuin een recht van overpad? Heeft de gemeente plannen om het bos waar het huis op uitkijkt weg te kappen voor de bouw van een woonwijk?

Valkuil 4: Geen wisselgeld in onderhandelingen

Heb je een goed beeld van de woning en de waarde ervan, dan kan het bieden beginnen. Staar je echter niet blind op de prijs. In een overspannen woningmarkt valt misschien niet over de prijs te onderhandelen, maar misschien kun je de verkoper met gunstige voorwaarden over de streep trekken.

Als de verkoper naar een nieuwbouwwoning vertrekt, kun je hem misschien verleiden met wat flexibiliteit in de overdrachtsdatum. Heeft hij al een ander huis gekocht, dan vindt hij het vast prettig als de sleuteloverdracht snel kan plaatsvinden, zodat hij niet wordt opgescheept met dubbele woonlasten.

Valkuil 5: Onderhandelingsfouten

Bij onderhandelen is het belangrijk om te weten welke ruimte je hebt. Probeer daarom de positie van de verkoper te achterhalen. Heeft hij al een ander huis gekocht, dan is de kans groot dat hij snel van het huis af wil.

Kom niet te gretig over tijdens de onderhandelingen, want dan is de kans groot dat de verkoper probeert je te verleiden tot een hoger bod.

Valkuil 6: Bieden zonder voorbehoud van financiering

Na het tekenen van de koopakte heb je een wettelijke bedenktijd van drie werkdagen. Daarna kun je alleen nog kosteloos onder de deal uikomen als je een beroep doet op de ontbindende voorwaarden. Heb je die niet opgesteld, dan moet je flink in de buidel tasten om de koop ongedaan te maken: je bent dan 10% van de koopsom verschuldigd.

Omdat er een risico is dat je de hypotheek niet rond kunt krijgen, is het verstandig om altijd een voorbehoud van financiering te maken. Wil je daar een beroep op doen, dan moet je meestal wel een afwijzing van de geldverstrekker kunnen tonen als bewijs.

Valkuil 7: ... en van technische gebreken

Niet elk gebrek is met het blote oog zichtbaar. Sommige gebreken kunnen echter zo groot zijn, dat je je moet afvragen of je de woning nog wel wil. Denk bijvoorbeeld aan een verzakte vloer.

Zeker bij wat oudere woningen is het verstandig om in de koopovereenkomst een passage op te nemen waarin staat dat de koop kan worden ontbonden als uit een bouwtechnische keuring blijkt dat de kosten om gebreken te herstellen boven een bepaald bedrag uitkomen. Let wel op: het gaat hierbij uitsluitend om direct noodzakelijk herstel. Ook zul je dit met het rapport moeten kunnen aantonen.

Je kunt ook voorstellen om de keuring te laten uitvoeren binnen die wettelijke bedenktijd van drie dagen. Je hoeft dan geen keuringsvoorbehoud in de koopovereenkomst op te nemen.

Lees ook: 5 tips om je eerste huis te kopen

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›