IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom vrouwen meer moeten sparen dan mannen

Mannen en vrouwen staan helaas niet op gelijke voet als het gaat om investeren in de toekomst. Gemiddelde werken vrouwen minder lang en verdienen zij nog altijd minder dan mannen, maar tegelijkertijd leven zij ook langer. Daarom zouden vrouwen zich op een andere manier op de toekomst moeten voorbereiden dan mannen, zo beredeneren onder meer economen van Bank of America Merrill Lynch.

Er bestaan helaas nog altijd veel hardnekkige vooroordelen over de manier waarop vrouwen met geld omgaan of over hun kennis over geldzaken. Dit leidt er volgens Bank of America vaak toe dat vrouwen beslissingen over geld vaak uit handen geven.  

Sommigen laten de financiën aan hun man over, maar wat als hij komt te overlijden? Ondanks de stereotypen laten diverse onderzoeken tegelijk zien dat getrouwde vrouwen wel degelijk een grote (zo niet de grootste) rol spelen in het regelen van de financiën binnen het gezin. 

Obstakels

Kennis opdoen over beleggen, investeren en planning op lange termijn kan er volgens de economen van Bank of America voor zorgen dat vrouwen zich comfortabeler gaan voelen bij het nemen van risicovollere beslissingen, die doorgaans wel meer opleveren. Denk aan een verschuiving van spaargeld naar beleggingen.  

En dat is goed, maar er zijn evengoed nog veel obstakels te overkomen. 

Zo verdienen vrouwen vooralsnog minder dan mannen: 80 cent voor iedere dollar die een man verdient, zo berekende het United States Census Bureau. In Europa verdienen mannen volgens Salariskompas gemiddeld 785 euro per maand meer dan vrouwen. Omdat zij minder verdienen, wordt het voor hen gevoelsmatiger minder aantrekkelijk om geld opzij te leggen, aldus Bank of America. Dit zorgt aan het einde van de rit voor discrepantie tijdens het pensioen. 

De oplossing is heel simpel: vrouwen moeten meer investeren in de toekomst, aldus Bank of America. 

20% meer sparen

“De meeste mensen hebben wel het geld om te investeren [in de toekomst], maar ze doen het alleen niet”, zo stelt medeoprichter David Bach van vermogensbeheerder AE Wealth Management en auteur van het boek Smart Women Finish Rich. Volgens Bach zouden vrouwen per dag een uurloon (12,5% van een dagloon dus) opzij moeten leggen als zij veertig uur in de week werken. 

Bach adviseert vrouwen zelfs om 20% meer te sparen dan mannen. “Het is oneerlijk, maar vrouwen leven nu eenmaal langer en moeten dus langer met hun pensioen doen”, aldus de auteur. 

Omdat vrouwen vaker het werk verlaten om hun kinderen op te voeden, hebben ze doorgaans minder jaren gewerkt dan mannen. Gemiddeld gaat het om een verschil van zeven jaar. 

Dit kan betekenen dat vrouwen een beperkter pensioen opbouwen, aldus Bank of America. Minder jaren gewerkt en minder vaak voor één werkgever, plus lagere lonen dragen allemaal bij aan een lager pensioen. Tegelijk leven vrouwen ook nog eens langer, hetgeen betekent dat ze langer met hun opgebouwde pensioenpot moeten doen dan mannen. Maar het betekent ook dat de vrouw mogelijk hogere kosten krijgt als de partner daadwerkelijk eerder overlijdt. 

De loonkloof tussen mannen en vrouwen neemt elk jaar een klein beetje af, maar de strijd is zeker nog niet gestreden. Niettemin blijft het verschil in inkomsten en pensioen daarmee bestaan, waardoor er een noodzaak is voor vrouwen om te blijven investeren, aldus Bank of America. 

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›