IEXGeld

Dossiers

Profiel

Pinnen in het buitenland? Zó voorkom je dat geld weglekt

Nederlandse vakantiegangers lopen jaarlijks miljoenen euro's mis aan verborgen bankkosten. Zó voorkom je dat geld weglekt.

Nederlandse vakantiegangers verliezen ongeveer 384,19 miljoen euro per jaar aan verborgen bankkosten, zo blijkt uit onderzoek dat onderzoeksbureau Consumer Intelligence heeft uitgevoerd voor fintechbedrijf TransferWise.

De pijn zit in landen buiten de eurozone: daar worden extra kosten in rekening gebracht als je wil pinnen, geld omwisselen of afrekenen met je bankpas. Dat gebeurt vaak zonder dat we dat merken, want volgens TransferWise verbergen banken en wisselkantoren de meeste kosten stiekem in een ongunstige wisselkoers.

Lees ook: Zo geef je niet teveel geld uit op vakantie

Hoe kun je voorkomen dat je op vakantie teveel betaalt aan de bank? Vijf tips.

1. Pinnen in de eurozone? Gratis, tenzij...

Om met het goede nieuws te beginnen: geld opnemen en betalen met je bankpas kost in eurolanden in principe niets extra. Maar let goed op de woorden 'in principe'. In enkele gevallen wordt toch een toeslag in rekening gebracht, voor geldautomaten die in handen zijn van private partijen.

Dat moet wel met een sticker of op het scherm zijn aangegeven op de betaalautomaat. Volgens de Consumentenbond is het vooral in Duitsland en Spanje opletten geblazen.

Wil je afrekenen in de winkel en ontbreekt een Maestro- of V Pay-logo, dan adviseert de Consumentenbond om met je creditcard te betalen. Dat is in alle eurolanden gratis.

Maar let goed op: neem geen geld op met je creditcard, want daar zijn wel kosten aan verbonden; zelfs in Nederland.

Lees ook: Zeven dingen die je vast niet weet over je creditcard

2. Check voor vertrek de banktarieven

Buiten de eurozone is het een ander verhaal: daar moet je wel betalen voor het gebruik van je bankpas. Onder het motto 'een gewaarschuwd mens telt voor twee' is het verstandig om vooraf bij je bank te checken met welke bedragen je rekening moet houden.

Deze bedragen kunnen behoorlijk uiteenlopen. Wil je geld opnemen uit een automaat, dan betaal je hiervoor bij ASN, SNS en Regiobank 2,25 euro per opname. Bij ABN Amro en ING komt daar nog een koersopslag bij, van respectievelijk 1,2% en 1,1%. Bij Rabobank hangt het ervan af welke pas je hebt. Met het DirectPakket betaal je 3,50 euro, bij het BasisPakket wordt dit verhoogd met een koersopslag van 1,1%. Met het TotaalPakket en het RiantPakket betaal je alleen 1,1% koersopslag.

Ook voor betalingen in de winkel ben je buiten de eurozone kosten verschuldigd. Bij SNS, ASN en Regiobank moet je rekenen op een vast tarief van 0,15 euro per betaling. Rabobank en ING vragen een koersopslag van 1,1%. ABN Amro is het duurst, met 0,15 euro + een koersopslag van 1,2% per betaling.

Lukt het niet om te betalen met je betaalpas, dan kun je je creditcard gebruiken, maar dat is bij de meeste kaarten wel duurder. Voor pinbetalingen met je creditcard betaal je vrijwel altijd de hoofdprijs (vaak minimaal 4,50 euro per keer). Als het even kan niet doen dus.

3. Check de werkelijke wisselkoers

Zoals gezegd weten banken en wisselkantoren kosten slim aan jouw oog te onttrekken, door deze te verbergen in de wisselkoers. TransferWise adviseert daarom om de juiste koersen te checken op websites als Google, Reuters of xe.com en meldingen aan te zetten voor wanneer de wisselkoers verandert in jouw voordeel.

4. Wissel geen cash in een wisselkantoor of bij de bank

Banken brengen kosten in rekening als je buitenlands geld bestelt. Deze bedragen variëren van 3 tot 8 euro per bestelling. Bestel je bankbiljetten online of neem je hogere bedragen op, dan vervalt vaak de provisie.

Maar TransferWise waarschuwt ervoor dat dit niet betekent dat geld wisselen gratis is. Erboven komt vaak nog een koersmarge, die is verwerkt in de wisselkoers.

Het fintechbedrijf raadt aan om vooral wisselkantoren op de luchthaven te vermijden, want die rekenen de hoofdprijs.

5. Mijd de omrekenservice DCC

Misschien kun je je van eerdere reizen nog herinneren dat je bij het afrekenen mocht kiezen voor betalen in de lokale munteenheid (local currency) of een bedrag dat is omgerekend in je eigen munteenheid (home currency).

Het lijkt verleidelijk om voor de tweede optie te kiezen, maar TransferWise waarschuwt ervoor dat voor die dienst betaald moet worden. Volgens de Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest moet je rekenen op 2,6 tot 12%. Vooral Polen, Hongarije en Tsjechië zijn in dat opzicht berucht.

Lees ook: Voorkom deze zeven financiële vakantieblunders

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›