IEXGeld

Dossiers

Profiel

Lifecycle fondsen: wat leveren ze op?

We zijn steeds meer op onszelf aangewezen bij onze financiële planning. Studeren is duurder geworden door de afschaffing van de studiefinanciering. Voor de aankoop van een huis moeten we meer eigen geld meebrengen, nu de leennormen zijn aangescherpt.

Ook is de hoogte van ons pensioen minder zeker dan voorheen. Zzp-ers moeten nóg meer hun eigen broek ophouden, want zij bouwen, in tegenstelling tot werknemers, niet automatisch pensioen op.

Het is dus geen overbodige luxe om een spaarpot op te bouwen voor de langere termijn. Een laagdrempelige manier om dit te doen is beleggen in een lifecycle fonds of target date fonds.

Lees ook: Heb jij een pensioengat? Let op deze alarmbellen

Wat is een lifecycle fonds?

Een lifecycle fonds is een beleggingsfonds dat de verdeling tussen verschillende beleggingscategorieën (zoals aandelen en obligaties) aanpast naarmate de looptijd verstrijkt. Als de einddatum in zicht komt, worden de beleggingsrisico's steeds verder afgebouwd.

In het begin van de looptijd belegt het fonds daarom relatief veel in aandelen, high yield obligaties (risicovolle obligaties die worden uitgegeven door bedrijven met een lage kredietwaardigheid), vastgoed en alternatieve beleggingen. Aan het eind van de rit verschuift de focus naar staatsobligaties, credits (obligaties van bedrijven met een hoge kredietwaardigheid) en kasgeld.

Anders dan bij gewone beleggingsfondsen verandert het beleggingsprofiel van het fonds gedurende de looptijd, van offensief naar defensief. Je hoeft dus niet zelf in de gaten te houden of je teveel risico loopt.

Door deze verschuiving naar minder risicovolle beleggingen wordt voorkomen dat je spaarpot vlak voor de einddatum plotseling wegsmelt door een beurscrisis.

Dit betekent overigens niet dat je aan het eind van de rit geen enkel risico meer loopt. Ook een staatsobligatie van een land met een hoge kredietrating is geen waterdichte garantie. Maar de risico’s zijn wel lager dan bijvoorbeeld bij een belegging in aandelen.

Lees ook: Let hier op als je passief gaat beleggen in dividendfondsen

Voor wie zijn lifecycle fondsen interessant?

Lifecycle fondsen zijn interessant voor beleggers met een duidelijke beleggingshorizon en een duidelijk doel, stelt Ruud van Suijdam, fondsmanager bij Robeco. "Dit kan een hypotheek zijn, een aanvulling op je pensioen of een bijdrage aan de studie voor je kinderen. Maar bijvoorbeeld ook de wens om eerder te stoppen met werken of een wereldreis te maken."

Of een lifecycle fonds de moeite waard is, hangt ook af van de termijn waarop je het geld nodig hebt. Is dit al over drie jaar, dan adviseert Van Suijdam om te sparen. Bij een langere beleggingshorizon kan een lifecycle fonds wèl geschikt zijn.

Hoe pak ik het aan?

Hoe lang je van tevoren moet beginnen met inleggen, hangt af van je doel. Een langere looptijd levert volgens Van Suijdam in de praktijk meestal een hoger rendement op dan een korte looptijd, omdat je dan meer profiteert van het rente-op-rente effect. "Daar gaat een soort vliegwielwerking van uit. Het rendement groeit in de loop der jaren steeds harder."

Er zijn volgens Suijdam namelijk maar een paar knoppen waar je aan kunt draaien om een vastgesteld einddoel te behalen: inleg, looptijd en rendement. "Als je eerder begint kan je inleg lager zijn, waardoor je het minder voelt in je portemonnee. En als je rendement hoger is, bereik je sneller je doel. Daarom beleggen we in het begin offensiever. Zo bouwen we sneller een grotere pot geld op, die later het meeste voordeel trekt van het rente-op-rente effect."

Lees ook: Beleggen voor later: hoe langer je het uitstelt, hoe duurder het wordt

Waarop moet ik letten bij de keuze van een fonds?

Kijk allereerst waar het fonds precies in belegt. Zijn het alleen aandelen en obligaties? Of belegt de fondsbeheerder ook in andere beleggingscategorieën zoals vastgoed, grondstoffen en hedgefondsen?

Check ook of er ook verschuivingen plaatsvinden binnen de afzonderlijke beleggingscategorieën, bijvoorbeeld van high yield obligaties naar credits. Of van aandelen uit opkomende markten naar Amerikaanse aandelen.

Ook het tempo van risicoafbouw is van belang: gebeurt dit geleidelijk of ineens, in het laatste stukje van het traject? Uiteraard zijn ook de kosten van belang, aangezien deze drukken op het rendement.

Zit ik tijdens de hele looptijd aan dit fonds vast?

Dat hoeft niet. Heb je het geld eerder nodig of is je einddoel al behaald, dan kun je op elk gewenst moment uitstappen.

Lees ook: Zo kies je het beste beleggingsfonds

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›