IEXGeld

Dossiers

Profiel

Drie tips om je kinderen met geld om te leren gaan

Ongemerkt nemen kinderen vaak de houding van hun ouders tegenover geld aan. Hoe leer je ze de goede gewoontes en niet de slechte? Gregg Murset, gespecialiseerd in financiële opvoeding, geeft aan dat het vooral belangrijk is een balans te vinden tussen zuinigheid en geld uitgeven.

“Vaak is er sprake van een vicieuze cirkel waar ouders slechte financiële gewoontes doorgeven aan hun kinderen.” Daarom gaf hij drie tips aan MarketWatch. “Als kinderen vanaf een vroege leeftijd leren goed onderbouwde financiële beslissingen te maken, worden ze vanzelf zuiniger omdat ze de gevolgen begrijpen, maar extreme zuinigheid werkt juist averechts.”

Check: Zo simpel is gedisciplineerd met je geld omgaan

Dit zijn drie manieren om jouw kinderen financiële discipline te leren.

1. Leer je kinderen werken voor hun geld 

“Een sterk arbeidsethos is het belangrijkste dat ouders aan hun kinderen kunnen geven.” Dat doe je volgens Murset onder andere door kinderen vanaf jongs af aan klusjes en taken te geven en ze daar ook een beloning voor te geven. Doen ze het niet, dan krijgen ze niets. Doen ze het extra goed, dan kan je ze ook een ‘bonus’ geven.

Op deze manier leren kinderen snel verantwoordelijkheid, maar ook dat geld waarde heeft en dat het niet uit de lucht komt vallen. Dat ze om geld te krijgen, ook iets moeten doen.

2. Zorg dat je kind van vroegs af aan veel ervaringen heeft met geld

Als je kind iets koopt met geld dat ze zelf hebben verdiend, dan leren ze daar waarschijnlijk van. “Een deel van ervaring is ook slechte beslissingen maken, en dat kunnen kinderen beter doen wanneer ze tien jaar oud zijn, dan wanneer ze volwassen zijn. Als ze een maand sparen om iets te kopen dat binnen drie dagen stuk gaat, dan leren ze daarvan”, zegt Murset.

Check: Bewuster omgaan met geld dankzij mobiel bankieren

Als je kinderen iets heel duurs willen hebben, geef het dan niet gewoon. Ga met ze zitten en reken samen uit hoe lang ze voor zo’n bedrag moeten sparen. Natuurlijk kun je je kind af en toe iets geven, maar zorg dat ze goed begrijpen wat het verschil tussen 1, 10 en 100 euro is. Zo zullen ze als volwassenen ook niet meer uitgeven dan ze hebben.

Stel je kind wil gitaarlessen. Bespreek dan hoeveel die gitaarlessen kosten en laat je kind zien hoe zoiets in zijn werk gaat, bijvoorbeeld hoe je de muziekschool betaalt via internetbankieren. Zo geef je je kind iets, maar wordt het tegelijkertijd een leermoment.

3. Zorg dat de basisschool aandacht besteed aan persoonlijke financiën

Tuurlijk leren kinderen op de basisschool rekenen. Maar wat de waarde van geld is leren ze niet. Dat gaat pas verder wanneer ze op de middelbare school economie krijgen. Maar juist de basisschool periode is een belangrijke vormende periode voor geldgewoontes. Als ze op de middelbare school zitten, hebben ze die gewoontes al aangeleerd.

Check: Begrijpen onze kinderen straks geen facturen meer?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›