IEXGeld

Dossiers

Profiel

Verdient je collega meer dan jij? Doe deze vijf dingen.

Dat is pijnlijk. Je ontdekt dat je collega meer dan jij verdient en dat terwijl jullie ongeveer hetzelfde werk doen, jij daar langer werkt en beter presteert. 

Daardoor verlies je een deel van je motivatie en voel je je beledigt door je werkgever. Dat zijn allemaal begrijpelijke emoties, maar je moet niet emotioneel reageren op deze kennis. 

Moneyish.com somt vijf dingen op die je kunt doen om recht te zetten dat je collega meer verdient dan jij.

1. Schuif schuld niet in schoenen collega

Tuurlijk, het is normaal dat je boos bent, maar als je je collega hierop aanspreekt kan dat negatieve consequenties hebben op de lange termijn. Je moet juist naar jezelf kijken en vragen om een loonsverhoging.

Je eerste reactie is natuurlijk om je collega te vragen hoe het kan dat hij of zij meer geld verdient, maar dat moet je niet doen. Emotioneel worden kan je carrière alleen maar schaden als je in hetzelfde team werkt als de betreffende collega.

Lees ook: Salarisonderhandelingen pak je zo aan

2. Doe onderzoek

Kijk wat een redelijk salaris is voor het beroep dat je uitoefent voor iemand in jouw stad, met jouw ervaring, opleiding en vaardigheden. Hoeveel word je onderbetaald? Dat kun je uitvinden door bijvoorbeeld met je voormalige baas te praten die nu bij een ander bedrijf werkt of met een kennis in dezelfde brance.

Vraag jezelf af of je collega beter gekwalificeerd is. Heeft hij of zij bijvoorbeeld meer cursussen gedaan, ervaring bij een concurrent of een specialistische vaardigheid? Is het antwoord nee en zijn jullie bijna gelijkwaardig? Dan is het tijd om er iets aan te doen.

Maar voordat je de volgende stap zet, moet je zorgen dat je kan bewijzen dat je belangrijk bent voor het bedrijf met een lijst van je behaalde successen.

3. Praat met je baas

Als je weet hoeveel je zou moeten verdienen dan is het tijd om een afspraak in te plannen met je baas en te vragen om een salarisverhoging. Deze moet je niet eisen. 

Je kan wel recht voor z'n raap zijn en zeggen dat je weet dat collega's meer verdienen terwijl ze het zelfde werk doen en je baas om uitleg vragen.

Als je baas vraagt hoe je dat weet dan moet je als het mogelijk is je collega niet bij naam noemen. Betrek het gesprek dan weer op jezelf door te zeggen wat je marktwaarde zou moeten zijn. Focus het gesprek dus op jezelf en de waarde die je toevoegt.

En als je baas zegt dat je collega meer ervaring heeft, of een specifieke vaardigheid dan kun je jezelf aanbieden voor een moeilijkere taak om zo te bewijzen dat je meer loon waard bent.

Check ook: Wil je meer geld verdienen? Slaap meer

4. Zet een deadline

Heeft je baas je meer geld beloofd, maar komt hij zijn afspraken niet na of heeft het bedrijf niet genoeg geld om je meer te betalen? Dan wordt het tijd om op zoek te gaan naar nieuwe kansen. 

Er zijn genoeg leuke banen in jouw vakgebied waar ze je wel waarderen en je willen belonen voor je vaardigheden.

5. Neem een besluit

Realistisch gezien kan het zo zijn dat je pas een salarisverhoging krijgt als je promotie maakt. Als je niet meer geld krijgt, kan het ook interessant zijn om betere secundaire voorwaarden af te dwingen.

Denk aan een eenmalige bonus, meer vakantiedagen of een auto van de zaak. 

Maar als je werkgever je niet waardeert dan is het antwoord simpel: zoek een werkgever die dat wel doet.

Lees ook: In 6 stappen van armoedig naar stinkend rijk

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›