IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom duurzaam beleggen de toekomst is

Ondanks dat Trump het ontkent, begint het grote publiek zich steeds bewuster te worden van de gevolgen van klimaatverandering. Daarom begint duurzaamheid een steeds grotere rol te spelen. De sector duurzaam en verantwoord beleggen was vorig jaar goed voor 22 biljoen dollar, een stijging van 25% in twee jaar tijd.

Duurzaam en verantwoord beleggen heeft dus de wind in de zeilen, tijd om het eens extra in het zonnetje te zetten. Alex Struc, hoofd duurzame beleggingen bij vermogensbeheerder PIMCO, geeft tien redenen waarom duurzaam beleggen steeds normaler wordt.

Zie ook: Zeven manieren om duurzaam te beleggen

1. Erkenning klimaatverandering

De klimaatverandering wordt nu door (bijna) iedereen erkend. Dit zorgt ervoor dat steeds meer mensen er ook naar handelen, denk aan praktische zaken als zonnepanelen, maar ook duurzame beleggingen. 

2. We leven steeds langer

Duurzaamheidskwesties zullen niet alleen onze kinderen treffen, maar ook onszelf. Die naderende gevolgen drijven mensen tot actie, want iedereen wil toch een goed en leefbaar pensioen? 

Check ook: Vijf misvattingen over duurzaam beleggen

3. Social Media

Sociale media hebben geen grenzen zoals landen die hebben. Daarom zorgen ze voor een wereldwijde samenvoeging van sociale normen waarin duurzaamheid steeds vaker centraal staat. Dat leidt vaker tot duurzame regelgeving.

4. Nieuwe regelgeving

Die nieuwe regelgeving, die bijvoorbeeld heeft geleid tot het einde van Duitse kernenergie, beïnvloedt de waardering van obligaties en zet de deur open voor een sleutelrol voor duurzaamheid. 

Zie ook: Duurzaam beleggen is wat anders dan groen beleggen

5. Invloed van een nieuwe generatie

De millenniumgeneratie en de generatie X nemen in de maatschappij gaandeweg de leidende posities over van de babyboomers – kijk maar naar de nieuwe Franse regering, van wie de helft uit vrouwen bestaat. Jongere generaties hechten meer waarde aan duurzaamheid en stimuleren duurzaam beleggen.

6. Goed bestuur

Goed bestuur is van fundamenteel belang. Steeds vaker blijkt dat de cultuur en het gedrag van een bedrijf ook van invloed zijn op de resultaten. Actieve beleggers hechten er dan ook steeds meer belang aan. 

7. Andere waardenketens

De waardenketens van grote bedrijven worden steeds internationaler en complexer. Beleggers staan snel klaar om bedrijven af te straffen voor zaken als kinderarbeid, schendingen van mensenrechten of slecht bestuur.

Zie ook: Duurzaam beleggen: slim en hard nodig

8. Veranderende technologie

Technologie verandert het businessmodel van bijna alle economische sectoren. Bedrijven die zich niet kunnen of willen aanpassen, komen in zwaar weer terecht. Maar bedrijven die meegaan in de duurzame trend floreren. 

9. Evoluerende energiesector

Ook de energiesector evolueert: de oliemarkt krijgt een andere dynamiek, aardgas wordt goedkoper dan steenkool. Door de veranderende vraag naar hernieuwbare energie wordt dit steeds betaalbaarder. 

10. Meer samenwerking publieke en private sector

De publieke en private sector werken steeds vaker samen, niet alleen voor infrastructuurprojecten, maar ook voor sociale en milieukwesties. Private investeringen hebben steeds meer invloed op maatschappelijke en duurzame trends. 

Lees ook: Iets doen voor het milieu? Beleg in water.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›