IEXGeld

Dossiers

Profiel

Smartphone gevallen, schade verzekerd?

Bam, daar gaat je smartphone. Een verkeerde beweging en hij ligt op de grond. Scherm stuk, of erger, helemaal stuk. En dan? Voorheen konden mensen met een all risk inboedelverzekering hun claim daar indienen. Maar niet meer. Steeds vaker is je mobiel uitgesloten.

Dat verzekeraars dat doen is niet vreemd, maar wel vervelend. Smartphones worden steeds duurder. Waar je vroeger misschien 300 euro (of minder) betaalde, kost een nieuwe iPhone nu al snel 700 euro. En gaan ze ook nog eens sneller stuk. In vergelijking met de nieuwe iPhone is de Nokia 3310 bijna een stuiterbal. 

Lees ook: Nederland oververzekerd? Check je dekking, maar sluit niet blindelings over.

Verzekeraars hebben zich ingedekt  

Daarom hebben verzekeraars zich gewapend tegen dure, kwetsbare smartphones met eigen risico’s, maximale bedragen, speciale voorwaarden en andere beperkingen, schrijft financieel communicatiebureau SevenEight in een persbericht.

Opmerkelijk daarbij is dat de beperkingen voor smartphones niet altijd duidelijk vermeld staan op de verzekeringskaarten. Terwijl deze kaarten juist in 2016 ingevoerd zijn om het vergelijken van verzekeringsvoorwaarden eenvoudiger te maken voor consumenten. En smartphones behoren ook tot de meest geclaimde zaken op de all risk inboedelverzekering.

In een all risk inboedelverzekering is alles gedekt, tenzij in de voorwaarden staat dat er geen dekking voor is. Inmiddels heeft 56% van de verzekeraars speciale voorwaarden opgenomen voor smartphones en tablets en zo’n 10% sluit mobiele apparaten helemaal uit. Bij 34% wordt de smartphone weliswaar niet genoemd, maar geldt er wel een verplicht eigen risico voor schades, variërend van 100 tot 150 euro.

Check ook: Vijf tips om de best passende zorgverzekering te kiezen

Reisverzekering

Die mooie zonsondergang aan het water. Snel, even je telefoon pakken. En… Plons! Dag telefoon. Ook bij reisschade staat de smartphone met stip op één van meest geclaimde zaken. En óók daar is hij niet altijd verzekerd. Sterker nog: de meeste reisverzekeringen hebben mobieltjes ook uitgesloten.

Telefoon verzekeren

Of je kunt je telefoon apart verzekeren. De meeste providers bieden dit aan bij het abonnement. Sterker nog, de meeste verkopers proberen dit keihard aan je te slijten. Maar hoe handig is zo’n verzekering eigenlijk? Helaas zitten ook hier vaak gemene voorwaarden aan vast. 

Ook hier is het een kwestie van hoge kosten, weinig leveren. Een smartphone-verzekering is duur en er blijken veel uitzonderingen te zijn waarbij je alsnog zelf je portemonnee moet trekken. Waarom doet een op de drie Nederlanders het dan toch?

Het lijkt misschien de veilige optie, maar uiteindelijk ben je evenveel of meer kwijt. Vaak kost een verzekering meer dan 100 euro per jaar, tel daar een eigen risico van 50 euro bij op en daar kan je echt wel een schermreparatie van betalen.

Lees ook: Voorkom dat je auto is over- of onderverzekerd

En nu?

De beste tip is natuurlijk gewoon voorzichtig met je telefoon doen. Hier zijn er nog een paar:

  • Koop een hoesje dat je telefoon beschermt tegen vallen.
  • Stop je telefoon nooit in je achterzak of los in je tas om diefstal te voorkomen.
  • Telefoons kunnen niet zwemmen, dus hou je telefoon uit de buurt van water.

Check: Op zoek naar een goede smartphonedeal? Vijf aandachtspunten.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›