IEXGeld

Dossiers

Profiel

Echt heel slim dat smart bèta

In de rubriek What the...finance nemen we iedere week een wetenswaardig financieel begrip, afkomstig van De Financiële Begrippenlijst (dfbonline.nl), onder de loep. Vandaag: Smart bèta.


Smart bèta is de laatste jaren enorm populair. En nee, smart bèta is geen verzamelnaam voor slimme kindjes die een bèta-studie doen. Het heeft echt met beleggen te maken.

Er zijn smart bèta-beleggingsfondsen, -beleggingsstrategieën en -ETF’s. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze proberen op slimme manieren de risico-rendementsverhouding van een gewone index te verslaan.

Tweeledig

Smart bèta is tweeledig. De eerste smart, of slim, lijkt me duidelijk. Het tweede deel, bèta, behoeft nog wel wat uitleg. Volgens DFB Online is bèta: "de mate waarin koersbewegingen in de portefeuille samenhangen met de koersbewegingen van de markt, bijvoorbeeld een index die als benchmarkt dient." Kort gezegd: de mate van volatiliteit van een belegging ten opzichte van de markt.

Bèta bestaat al langer maar juist die slimme manier om te gaan met volatiliteit of risico is nu dus populair. Het doel is een beter rendement boeken, dus die populariteit lijkt heel logisch.

Maar bij smart bèta gaan ze tegen een oude beurswijsheid in: meer rendement is meer risico. Dus of het waar te maken is…

Smart, smarter, smartest bèta

Heel kort door de bocht: ja, dat is waar te maken. IEXProfs rapporteerde over een onderzoek dat uitwijst dat de vijf meest gebruikte smart bèta-factoren – waarde, omvang, laagrisico, momentum en inkomsten – aantoonbare gunstige effecten op rendementen hebben.

Maar laten we geen stukken gaan afsnijden, het ligt wel wat ingewikkelder. Er zijn ruim 450 andere factoren of regels die kunnen worden gebruikt voor smart bèta. Dat is ook een probleem van smart bèta: het is een verzamelnaam. Een vergaarbak voor allerlei slimme beleggingsstrategieën die afwijken van de gewone index.

Waar een normale index aandelen weegt op basis van de markt, worden ze bij smart bèta dus gewogen op bovenstaande factoren of regels. Zo blijven dezelfde aandelen in de index zitten, alleen met een andere weging (percentage) in de portefeuille.

Voordelen

Het grootste voordeel en doel dat smart bèta wil behalen is dus meer rendement voor een lager risico. Als dat lukt, heb jij als belegger daar ook profijt van. Een ander voordeel is dat het fonds vaak wel actief wordt beheerd, maar lagere kosten heeft omdat het indexbeleggen is.

Ook is het vaak transparant en ook daar kan je jouw voordeel uithalen. Onderzoek goed welke strategie wordt gebruikt en welke factoren, want de een is de ander niet. Als je niet begrijpt welke factoren zijn toegepast en hoe, is het wellicht geen goed idee om zomaar in een smart bèta-fonds of -ETF te gaan beleggen.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›