IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wil je een huis kopen? Let dan op deze zes zaken.

In juni 2013 bereikten de huizenprijzen in Nederland een dal. Vergeleken met dat punt zijn de prijzen in april van dit jaar maar liefst 16,7% gestegen, zo bleek gisteren uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. 

Volgens Peter Smit van het Kadaster komt dat doordat starters, doorstromers en dromers bereid zijn ver te gaan om een woning te kunnen kopen. Een eigen woning wordt volgens hem met deze lage rente gezien als een logische stap bij het opbouwen van vermogen.

Het is echter een realistisch scenario dat je verlies maakt op het huis dat je koopt. Zeker als je dat doet zonder goed op te letten. Peter Smit somt een aantal punten op waarop je kan letten zodat verlies maken een minder realistisch scenario wordt. 

1. Koop je huis voor de lange termijn

Koop een huis voor je woongenot en omdat je weet dat je lange tijd in dat huis en in die regio wilt wonen. Niet omdat je even snel wil profiteren van een stijgende huizenmarkt. 

Het opportunistische koopgedrag wordt aangewakkerd doordat huizenprijzen jaarlijks met een groter percentage stijgen dan de rente op de spaarrekening. Doe niet mee aan dat opportunisme. 

Lees ook: Hypotheek afsluiten? Trap niet in deze vier misverstanden

2. Pas op voor stijgende hypotheekrente

De huidige lage rentestand is historisch gezien erg laag en het is realistisch om te verwachten dat de hypotheekrente zal stijgen. Een stijging van de rentestand zal huiseigenaren op twee manieren raken.

Ten eerste stijgen de maandlasten bij het aflopen van de rentevaste periode. Daarnaast kunnen kopers door de stijgende rente minder geld lenen. Dit heeft een drukkend effect op de vraag naar huizen waardoor de huizenprijzen zullen dalen.

3. Betaal niet teveel

Achteraf hebben huizenbezitters, die toesloegen in de zomer van 2008 toen de huizenprijzen piekten, spijt. In de angst om achter het net te vissen betaalden veel kopers toen ook meer dan de vraagprijs. De huidige waarde van huizen is op veel plekken in Nederland nog steeds lager dan voor 2008.

Via de website van het Kadaster kun je achterhalen voor hoeveel het huis dat jij op het oog hebt of vergelijkbare huizen in de buurt, de afgelopen jaren zijn verkocht. Via woningindexcalculator.nl kun je dan vervolgens berekenen hoeveel het huis dan nu ongeveer waard zou moeten zijn.

Check ook: De voor- en nadelen van nieuwbouw

4. De overheid blijft een onzekere factor

De overheid blijft de spelregels veranderen. Zo nam de overheid de afgelopen jaren maatregelen om de omvang van hypotheken te beperken door aflossingsvrije hypotheken voor nieuwe huizenbezitters af te schaffen.

Je weet nu hoeveel je kunt lenen en hoeveel je van je rente kunt aftrekken. Maar weet je zeker hoeveel dat over een aantal jaar is? Veel politieke partijen zijn bijvoorbeeld voor het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek.

5. Ken je rechten

In steden als Amsterdam en Utrecht accepteren sommige verkoopmakelaars een bod alleen nog maar als er geen ontbindende voorwaarden in staan, zoals problemen die duidelijk worden bij een bouwkundige keuring.

Een huis kopen zonder bouwkundige keuring is niet slim. Een slechte fundering herstellen kan je bijvoorbeeld zo tienduizenden euro's kosten en het zorgt voor een geschil met de vorige eigenaar.

6. Kies de juiste locatie

Een huis op een goede plek behoudt eerder zijn waarde dan een huis op een minder populaire plek. Niet elke achterbuurt of volkswijk staat op het punt om hip te worden.

Kijk naar demografische ontwikkelingen en het voorzieningenniveau van een buurt of regio. In krimpregio's, vooral in het grensgebied, daalt het aantal inwoners en neemt de vraag naar huizen af. 

Ook de voorzieningen zoals scholen en supermarkten kunnen er onder druk komen te staan. Controleer daarnaast welke plannen gemeenten en projectontwikkelaars met de directe omgeving van je droomhuis hebben.

Lees ook: Gaat de hypotheekrente stijgen?

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›