IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoe werkt het met de AOW-franchise?

Als je in Nederland woont heb je recht op het Nederlandse staatspensioen ofwel de AOW. Omdat je recht hebt op AOW dient je werkgever bij je opbouw van je werknemerspensioen hier rekening mee te houden. Om deze reden wordt er een AOW-franchise gehanteerd. Deze franchise is het meest onbegrepen in pensioenland.

Het heeft niets te maken een franchise zoals zakendoen waarbij een ondernemer een contract sluit met de eigenaar van de handelsnaam zoals McDonalds of Marriott hotels. De AOW-franchise is een drempelbedrag waarover geen pensioen wordt opgebouwd omdat je al AOW gaat ontvangen.

Ambitieniveau

Ooit is er in pensioenland een ambitieniveau afgesproken om in 40 jaar 70% van je salaris op te bouwen. De AOW is dan 70% van het deel van je salaris waar je geen pensioen over opbouwt. Omgekeerd beredeneerd is het deel van je salaris waar je geen pensioen over hoeft op te bouwen dus 100% / 70% van de AOW. Daarom is de AOW-franchise dus 100 / 70 van de AOW-uitkering.

Zou je dus rekening houden met een AOW-uitkering van 9.843 euro, dan wordt de AOW-franchise 14.061 euro. Door het opschuiven van de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar zijn er andere AOW-franchises vastgesteld op basis van de langere opbouwtijd. Dan wordt de AOW-franchise 13.123 euro.

Wie bepaalt de hoogte van de AOW-franchise?

De AOW-franchise wordt vastgesteld in het overleg tussen werkgever en werknemers. Dat kan dus het cao-overleg zijn, maar bij kleinere ondernemingen is dit bijvoorbeeld de ondernemingsraad.

Om enig kader te geven zijn er fiscaal wel minimale AOW-franchises vastgesteld. Zie hieronder het schema voor 2017. Maar een werkgever mag ook een hogere AOW-franchise gebruiken.

Hoe zit dat met tweeverdieners?

Als de werkgevers voor jullie beiden de minimale franchise hanteert is er weinig aan de hand. Maar wat als de werkgever bijvoorbeeld voor jullie allebei een AOW-franchise hanteert van circa 20.000?

Dan bouwen jullie over een gezamenlijk inkomen van 40.000 euro geen pensioen op. Tegenover dit drempelbedrag van 40.000 euro staat dan een AOW-uitkering van 9.843 euro per persoon ofwel totaal 19.686 euro. Dit is nog geen 50% van 40.000 euro.

Kortom door een hogere AOW-franchise heb je ook een pensioenbreuk.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bereken je hoeveel je mag inleggen voor je pensioen

Belastingvoordelen stimuleren om te sparen voor je pensioen. Lees verder ›