IEXGeld

Dossiers

Profiel

Net gescheiden? Let hier op bij je belastingaangifte.

Als je netn bent gescheiden, veranderen er veel dingen op financieel gebied. Ook je aangifte inkomstenbelasting wordt anders. Maar de Belastingdienst gaat je niet bij je handje houden om te vertellen waar je op moet letten.

Daarom raadt Ingrid Vledder, advocaat familierecht bij Neijenhof Luyt Advocaten, partners die in een scheiding liggen aan zich naast juridisch ook goed fiscaal te laten adviseren. Ze noemt ook vier dingen waar je op moet letten als je je belastingaangifte gaat regelen.

1. De eigen woning leidt vaak tot grootste problemen

Het kan flinke gevolgen hebben als je het fiscaal niet goed kortsluit met het koophuis dat je samen met je ex-partner bezit. De eigen woning leidt vaak tot de grootste problemen. 

De eigen woning blijft tegenwoordig na een scheiding vaak een tijd gezamenlijk eigendom. Dat komt omdat het vaak niet lukt om gelijk te verkopen, of omdat de bank weigert één van beiden te ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.

Meestal vindt één partner een ander huis huis en gaat de ander de volledige hypotheek(rente) betalen. Maar diegene die de volledige hypotheek betaalt, mag die echter niet voor 100% aftrekken bij de inkomstenbelasting.

Deze persoon is namelijk maar voor 50% eigenaar. Het is fiscaal wel mogelijk om de ene helft van de betaalde rente als hypotheekrente af te trekken. Die andere helft kun je ook inbrengen, maar dan als persoonsgebonden aftrek, in de vorm van partneralimentatie.

Als het zo regelt moet je jouw aangifte wel goed afstemmen met je ex. Je kunt ook maar twee jaar het zo oplossen. Na die tijd mag degene die op een ander adres is gaan wonen, het huis niet meer opgeven als 'eigen woning'.

Lees ook: Vergeet deze aftrekposten niet bij je aangifte inkomstenbelasting

2. Stel vast of je fiscaal partner was met je ex

Was je fiscaal partner? Zo ja, voor welke periode dan? Als jij en je ex fiscaal partner waren dan heeft dat gevolgen voor de belasting die je moet betalen of terug krijgt. Samen kun je dan bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen. Waardoor je misschien minder belasting hoeft te betalen of meer terug krijgt. 

Als je het scheidingsverzoek bij de rechtbank hebt ingediend, kun je in het afgelopen jaar nog altijd fiscaal partners zijn. Maar dan wel alleen als jullie nog op hetzelfde adres ingeschreven staan.

Als jij of je ex zich op een adres inschrijft na het echtscheidingsverzoek dan is het fiscaal partnerschap verbroken. 

3. Pas op met partneralimentatie

Als je alimentatie betaalt, kan dit als persoonsgebonden aftrekpost opvoeren in box 1. Vanaf de datum dat je dan betaalt moet de ontvanger van dit geld dit opgeven als inkomen.

En inkomen wordt natuurlijk belast, met ook mogelijke gevolgen voor het ontvangen van toeslagen. Houd je daar geen rekening mee, dan kan er een nare aap uit de mouw komen in de vorm van een belastingaanslag. 

Check ook: De vijf meest gemaakte fouten bij belastingaangifte

4. Trek je advocaatkosten af

Heb je in het afgelopen jaar advocaatkosten gemaakt om partneralimentatie te krijgen? Dan kan je die advocaatkosten aftrekken. Toch een mooie aftrekpost erbij. Let wel op: dit belastingvoordeel is er echter niet voor degene die de alimentatie moet betalen.

Lees ook: Aan de slag met je belastingaangifte? Check deze zes tips

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›