IEXGeld

Dossiers

Profiel

Verwijder deze vier dingen van je LinkedIn-profiel

Je LinkedIn-profiel is tegenwoordig nog net niet van levensbelang voor je professionele carrière. De juiste presentatie van je cv en een goede foto kunnen het verschil betekenen tussen wel aangenomen worden voor die droombaan of niet.

Hoe moet je 'online visitekaartje' er dan uitzien? En hoe vooral niet? Forbes heeft vier dingen op een rij gezet die je kunt verwijderen om je profiel naar een hoger niveau te tillen.

Lees ook: Deze veertien fouten worden op LinkedIn vaak gemaakt

1. Oude werkervaring

Meer is minder gaat vaak op - zo ook voor je LinkedIn-profiel. Heb je die stage van tien jaar geleden online staan, inclusief uitgebreide tekst en uitleg? Denk er over na om hierin te snijden.

Details uit het verleden trekken de aandacht weg bij je meest recente (en wellicht meest relevante) werkervaring. Verkoop jezelf met je laatste twee banen en beperk alles van zeven jaar geleden of ouder tot het minimum aan informatie. Noemen van oudere functies is prima, maar gebruik dan alleen je functieomschrijving en de bedrijfsnaam.

Lees ook: Zo krijg je een beter cv (zonder te hoeven liegen)

2. Vaardigheden die niet zijn onderschreven

Je kunt je profiel aanvullen met vaardigheden - skills - die je onder die knie hebt of denkt te hebben. Maar als je jezelf veel vaardigheden toekent, kan dat tegen je gaan werken. In elk geval: als ze niet onderschreven - endorsed - worden door anderen.

Met heel veel vaardigheden op een rij wordt het een rommeltje op je pagina en het roept meer vragen op dan interesse. Hoe sterk zijn deze vaardigheden als niemand ze wil onderschrijven? Snij daarom in je vaardigheden en laat de vaardigheden die zijn onderschreven door anderen staan. Je kunt ook aan je connecties vragen of ze je vaardigheden willen bevestigen.

3. Nietszeggende prestaties

LinkedIn heeft onlangs een make over gehad. Veel losse details uit je profiel zijn nu samengevoegd tot het prestaties-gedeelte. Bijvoorbeeld talen en certificaten. Op zich overzichtelijk, maar deze prestaties vechten nu wel een beetje om de aandacht.

Forbes raadt aan om talen die je niet vloeiend spreekt te verwijderen. Certificaten die niet meer geldig zijn of projecten die zijn afgelopen leiden ook af - tenzij ze erg relevant zijn, natuurlijk.

Lees ook: Je sollicitatiegesprek: dit zijn de do's en de don'ts

4. Oude aanbevelingen

Heb je oude aanbevelingen van (oud-)collega's of studiegenoten op je profiel staan? Kijk daar eens kritisch naar. Misschien is het zinvol iets te verwijderen.

Bijvoorbeeld als je nu veel meer kunt dan uit die oude aanbevelingen blijkt, of als je niet meer geïnteresseerd bent in die vroegere vaardigheden. Of als de persoon die de aanbeveling geeft niet relevant (meer) is.

LinkedIn is een plek waar je jezelf moet verkopen op een zo kort maar krachtig mogelijke manier. Dat doe je niet door alles tot in detail uit de doeken te doen, maar door de belangrijkste dingen weer te geven.

Lees ook: Dit moet je (niet) zeggen tijdens een sollicitatiegesprek

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›