IEXGeld

Dossiers

Profiel

Pensioenuitkering aankopen? Je mag het nog even uitstellen.

Komt je werkgeverspensioen vrij en moet je nú een pensioenuitkering aankopen, dan word je geconfronteerd met een lage levenslange uitkering door de lage rente. Veel mensen die nu een pensioen aan moeten kopen, worstelen hiermee en stellen daarom de aankoop uit en wachten op stijgende rente.

Maar dat wachten kent wel een maximale termijn. Je kunt niet zomaar zelf besluiten dat je het aankopen van je pensioen even uitstelt. Maar er is goed nieuws voor mensen met een vrijkomend pensioen: ze mogen het nu uitstellen tot 1 juli 2017.

Het afgelopen jaren zijn er verschillende mogelijkheden geweest om je pensioen uit te stellen. Hoe zit het ook alweer met die mogelijkheden en wettelijke termijnen voor de aankoop van een pensioenuitkering?

Wettelijke termijn voor pensioenaankoop

De basisregel is simpel: de fiscus accepteert een redelijke termijn van zes maanden. Dat wil zeggen dat je na het vrijkomen van de pensioenpolis binnen zes maanden een uitkering moet aanschaffen. Als je dit niet hebt gedaan, ziet de fiscus dit als fiscale afkoop en wordt de hele pensioenuitkering in een keer belast. Je betaalt dan maximaal 52% belasting, plus 20% boete in de vorm van revisierente.

Uitstel door middel van de pensioenknip

Het is mogelijk om eerst een uitkering van maar 2 jaar aan te kopen en de rest van de levenslange uitkering pas na die 2 jaar te regelen. Misschien is de rente dan gestegen en profiteer je dan voor de rest van je leven van een hogere pensioenuitkering. Deze regeling heet de pensioenknip.

Doorbeleggen met pensioen

Na de pensioenknip zijn de plannen voor doorgebeleggen met je pensioen geïntroduceerd. Dit is geregeld in de Wet variabele pensioenuitkering. Hierbij wordt er niet meteen een levenslang pensioen aangekocht tegen de huidige lage rente, maar wordt het pensioenkapitaal doorbelegd.

Je kunt dus meer rendement maken en daardoor een hogere uitkering ontvangen. Maar let op: je loopt ook meer risico en de uitkering kan ook lager worden. In de praktijk kun je een pensioenuitkering krijgen die het ene jaar hoger en het andere jaar lager is.

Uitstel pensioen aankopen verlengd

Omdat er nog geen producten zijn voor het doorbeleggen van pensioen, had de Belastingdienst al aangegeven dat de termijn waarop je pensioen moest aankopen werd verlengd tot 31 december 2016. Maar op dit moment zijn er nog steeds geen producten beschikbaar waarmee je kunt doorbeleggen met je pensioen. En dus is de termijn verlengd tot 1 juli 2017.

Lees ook: Komt je pensioen vrij? Je krijgt meer tijd om je uitkering te regelen.

Wat is wijsheid?

Feit is dat het niet erg interessant is om nu een pensioen aan te kopen tegen de huidige lage rentestand. Daarom is het goed dat er alternatieven zijn zoals de pensioenknip en de mogelijkheid om door te beleggen met je pensioen.

De pensioenknip is een mogelijkheid om even een hogere rente af te wachten, maar het is natuurlijk niet bekend hoe dat zal lopen. En over doorbeleggen valt nog weinig te zeggen, omdat er op dit moment nog geen verzekeraar is die een product aanbiedt.

Maar het belangrijkste hierbij is: wil en kun je een pensioenuitkering hebben die variabel is? Simpel gezegd: wil je risico lopen met je pensioen om een hogere uitkering te krijgen? Dat is een persoonlijke keuze en daarom is het voor mij moeilijk om aan te geven wat nu echt wijsheid met je pensioen is. Kies in in ieder geval die variant waar je je prettig bij voelt.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›