IEXGeld

Dossiers

Profiel

Stel deze vragen niet (en deze juist wel) tijdens je sollicitatiegesprek

Om goed over te komen tijdens een sollicitatiegesprek moet je naast het goed beantwoorden van de vragen die je worden gesteld, eigenlijk ook wat wedervragen stellen. Zo kom je geïnteresseerd over en bovendien ziet je potentiële werkgever dat je snapt waar het om draait.

Maar er zijn heel wat verschillende vragen die je kunt stellen en sommige vragen kunnen er zomaar voor zorgen dat je jouw gedroomde baan krijgt, terwijl je door andere vragen te stellen die baan juist op je buik kunt schrijven.

Het doel is om slimme vragen te stellen die duidelijk maken dat je goed hebt geluisterd tijdens het gesprek en te laten merken dat je je huiswerk hebt gedaan.

Om je te helpen de beste vragen te selecteren voor je komende sollicitatiegesprek en welke te vermijden, heeft Themuse.com van beide vijf opgesomd. Je leest ze hieronder.

Stel deze vragen niet:

1. Vragen die te maken hebben met je loon

Vragen over hoeveel je gaat verdienen zijn pas gepast als een bedrijf kenbaar maakt dat ze je aan willen nemen. Hetzelfde geldt voor vakantiedagen. Over dat soort onderwerpen kun je beter alleen vragen stellen als de werkgever erover begint.

Lees ook: Deze tien vragen worden tijdens een sollicitatiegesprek vaak gesteld

2. Waarom-vragen

Dat heeft te maken met psychologie. Als je een waarom-vraagt stelt, worden mensen defensief. Neem bijvoorbeeld de vraag: Waarom hebben jullie vorig jaar mensen ontslagen? Als je er toch meer over te weten wilt komen, probeer het dan anders te brengen. Zoiets is beter: Ik las over de ontslagen van vorig jaar. Wat is uw mening over de positie van het bedrijf voor de toekomst?

3. Wie zijn de concurrenten?

Hiermee onthul je dat je het bedrijf niet hebt onderzocht. Ga voordat je een vraag stelt na of je het niet had kunnen weten als je onderzoek had gedaan.

4. Kan ik vanuit huis werken?

Alleen als het in de advertentie staat, zou je hierover kunnen beginnen. Sommige werkgevers staan thuiswerken toe, maar tijdens een sollicitatiegesprek moet je geen dingen gaan eisen.

5. Hoe snel krijgen werknemers promotie?

Als je deze vraag stelt, kun je arrogant overkomen. Dit is een onderwerp dat later wel aan bod kan komen als je aan je baas laat zien dat je echt van toegevoegde waarde bent.

Check ook: Van deze topbanen word je het ongelukkigst

Stel deze vragen juist wèl:

1. Kunt u de cultuur van jullie bedrijf uitleggen (met voorbeelden erbij)?

Het is belangrijk om een bedrijf van binnenuit te leren kennen. Elke werkgever kan wel zeggen dat de cultuur van het bedrijf erg belangrijk is, maar met voorbeelden erbij weet je pas echt hoe het zit. Daarnaast kijken werkgevers of jij wel binnen de bedrijfscultuur past. Deze vraag sluit daar goed op aan.

2. Wat vindt u het leukste aan jullie bedrijf?

Mensen houden ervan om over zichzelf te vertellen. Dus deze vraag zorgt ervoor dat de persoon tegenover je enthousiast wordt. Daarnaast maakt het antwoord op deze vraag duidelijk of je je goed zou voelen als je voor dit bedrijf zou werken.

3. Wat zijn het belangrijkste dingen waarvan u wilt dat ik ze binnen de eerste 30, 60 en 90 dagen bereik?

Hiermee laat je zien dat je echt geïnteresseerd bent in wat je voor het bedrijf kunt doen en niet alleen wat het bedrijf voor jou kan doen.

4. Kunt u voorbeelden geven van samenwerking binnen het bedrijf?

Werk je graag in een team? Dan is dit een goede vraag voor jou. Hiermee kun je laten zien dat samenwerken een belangrijke vaardigheid van je is èn maak je duidelijk dat je dat ook graag wilt doen.

5. Wat is de volgende stap in het proces?

Dit is een essentiële laatste vraag die je zeker moet stellen. Het laat zien dat je geïnteresseerd bent om verdere stappen te zetten en de vraag nodigt de werkgever uit om je meer te vertellen, zoals hoeveel andere mensen in aanmerking komen voor de positie.

Lees ook: Vergroot je kans op een baan in zes stappen

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›