IEXGeld

Dossiers

Profiel

Sla aan het rekenen om geld te besparen met je eigen risico

Diederik Samsom - die opnieuw lijsttrekker voor de PvdA wil worden - wil dat het eigen risico voor de zorg wordt afgeschaft. Dat vertelde hij gisteravond in tv-programma Pauw. Er moet alleen nog een manier worden gevonden om die afschaffing te betalen, zegt hij.

Of het ervan komt is onduidelijk - in 2017 betalen we in ieder geval gewoon een verplicht eigen risico. En wel hetzelfde bedrag als dit jaar: 385 euro.

Lees ook: De zorgtoeslag stijgt, het eigen risico blijft gelijk

Vrijwillig verhogen van eigen risico?

Die 385 euro is het bedrag aan zorgkosten dat je voor bepaalde zorg zelf moet betalen voordat je zorgverzekering gaat vergoeden. Je kunt het vrijwillig verhogen tot maximaal 885 euro.

Volgens Anne Uittewaal, zorgdeskundige bij Overstappen.nl, kun je daar, afhankelijk van je persoonlijke situatie, heel wat geld mee besparen.

"Als je het bedrag verhoogt krijg je een korting op je zorgpremie. In 2014 maakte slechts 11% van de verzekerden gebruik van deze mogelijkheid. Veel Nederlanders laten geld liggen, omdat ze hun eigen risico vaak niet opmaken."

Uittewaal geeft als tip om te kijken hoeveel eigen risico je hebt gebruikt in 2015 en vervolgens in te schatten hoeveel zorg je het komende jaar nodig gaat hebben. Als je minder verbruikt dan het eigen risico van 385 euro, is vrijwillig verhogen bijna altijd voordelig, zegt ze.

Wel is het handig om het bedrag waarop je je eigen risico zet, bijvoorbeeld het maximum van 885 euro, achter de hand te houden. Je kunt immers altijd pech hebben en in het ziekenhuis belanden.

Lees ook: Het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage

Een bedrag achter de hand houden

Op basis van de goedkoopste zorgverzekering uit 2014 geeft Uittewaal een rekenvoorbeeld. Toen stond het eigen risico nog op 360 euro. Verhoogde je het bedrag naar 860 euro, dan betaalde je 63 euro premie per maand in plaats van 83 euro. Dat is een besparing van 20 euro per maand en dus 240 euro per jaar.

Het is altijd een risico omdat je niet precies kunt weten welke zorg je het komende jaar nodig zult hebben, maar verhogen kan heel interessant zijn.

Het verschilt wel per zorgverzekeraar hoeveel premiekorting je krijgt. En het verschilt per persoon welk bedrag aan eigen risico het meeste geld bespaart. Dus sla dus vooral aan het rekenen.

Check ook: Een hoog eigen risico betekent lage kosten zorgverzekering

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›