IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je woekerpolis en het inteereffect

Over de woekerpolis is al veel geschreven en geklaagd. De term werd tien jaar geleden al gemunt, maar nog altijd zijn miljoenen Nederlanders in het bezit van een dergelijk onfris beleggingsproduct. Behalve de hoge kosten kun je er bij zo'n polis ook nog het inteereffect bij krijgen.

Het inteereffect is het gemakkelijkst te begrijpen aan de hand van het welbekende sneeuwbaleffect. Stel, het heeft flink gesneeuwd en je maakt een mooie sneeuwbal van verse plaksneeuw. Zodra je de bal door de sneeuw rolt, begint hij te groeien. Aanvankelijk langzaam, maar uiteindelijk steeds sneller. Op den duur is de bal zo groot dat hij enorm veel sneeuw opneemt.

Check ook: In het kort: de woekerpolis uitgelegd

Overlijdensrisicopremie en beleggingspremie

Iets dergelijks kan gebeuren met een beleggingspolis die bij overlijden een vast bedrag uitkeert en waarbij de overlijdensrisicopremie gekoppeld is aan de waarde van de beleggingen.

De totale premie die je voor zo'n polis betaalt, bestaat uit twee delen: de overlijdensrisicopremie en de beleggingspremie. Met het eerste deel van de premie wordt het risico gedekt dat de verzekerde overlijdt voordat de verzekering afloopt. Met het tweede deel van de premie worden nieuwe beleggingen aangekocht.

Als het goed gaat met de beleggingen, hoef je minder overlijdensrisicopremie te betalen om aan het verzekerde bedrag te komen én er is meer geld beschikbaar om mee te beleggen - en dat ook nog eens in een positief beleggingsklimaat. Een positief hefboomeffect dus.

Andersom kan ook. Als het slecht gaat met de beleggingen, moet de overlijdensrisicopremie omhoog om aan het verzekerde bedrag te kunnen komen. Er is minder geld over om mee te beleggen en dat ook nog eens in een slecht beleggingsklimaat. Dit is het negatieve hefboomeffect.

De waarde van de beleggingen daalt steeds sneller - zoals de sneeuwbal steeds sneller groeit. Het kan voorkomen dat de overlijdensrisicopremie zo ver is gestegen, dat de waarde van de beleggingsverzekering niet meer toeneemt, zelfs niet als de beleggingen wel weer stijgen. Dan is sprake van het inteereffect.

Lees ook: Woekerpolis op de plank? Wacht niet tot je verzekeraar belt.

Je leeglooppolis aanpakken

Hoe herken je nu of je een dergelijke leeglooppolis hebt? De totale ingelegde premie stijgt niet, dus als polishouder merk je een eventueel inteereffect niet direct daaraan. De premie is alleen wel heel anders van opbouw geworden - en dat is belangrijk om in de gaten te houden.

Dat kan eenvoudig. Jaarlijks krijgt elke polisbezitter een overzicht van de inleg, de verzekeringen en de kosten. Door meerdere jaren naast elkaar te leggen, wordt zichtbaar wat er gebeurt met de ontwikkelingen van de verzekering.

De ingelegde premie blijft weliswaar hetzelfde, maar de kosten en de overlijdensverzekering kunnen variëren. Wie ziet dat jaarlijks de verzekering toeneemt, waardoor er steeds minder overblijft om te beleggen, heeft vrijwel zeker een leeglooppolis. Het is dan beslist van belang dat je als polishouder niet wacht tot je polis compleet is leeggelopen.

De adviseur die je het product destijds verkocht, hoort gratis advies te geven om tot een oplossing te komen. Wie daadwerkelijk aanpassingen gaat doorvoeren, kan wel te maken krijgen met kosten.

Het is belangrijk om deze producten stop te zetten of aan te passen. Als ze vastzitten aan pensioen of hypotheek is het helemaal zaak om niet te wachten tot het te laat is. Het nare gevolg kan namelijk zijn dat je langer last van je hypotheekschuld hebt of pas later met pensioen kan gaan.

Lees ook: Heb je een woekerpolis? Pak 'm aan!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›