IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat als je de premie voor je schadeverzekering even niet betaalt?

Vakanties, kleding, uitjes... er zijn natuurlijk veel dingen leuker om voor te betalen dan voor terugkerende vaste lasten. En als de financiële nood soms hoog is, wordt de verleiding natuurlijk nog groter om rekeningen wat langer te laten liggen.

Maar realiseer je dat dit gevaarlijk kan zijn bij jouw schadeverzekeringen. Bij het onbetaald blijven van de premie kan de verzekeraar de dekking namelijk opschorten en ben je niet meer verzekerd, terwijl de plicht tot premiebetaling blijft bestaan.

Lees ook: Drie misverstanden over autoverzekeringen

Beëindiging van de dekking

Hoe werkt dat? Stel: je krijgt een aanmaning van de verzekeraar om de openstaande premie te betalen. Als je dit niet doet binnen twee weken na die aanmaning, mag de verzekeraar de dekking beëindigen. Pas op de dag nadat je alles hebt betaald, wordt de dekking hersteld. Als het zover komt kan dat verstrekkende gevolgen hebben:

  • Geen dekking betekent écht geen dekking. Schades komen voor jouw rekening, groot en klein.

  • Voor motorrijtuigen ben je wettelijk in overtreding, want daarvoor geldt een verzekeringsplicht. Auto laten staan dus!

  • Als de verzekeraar incassokosten maakt, komen die voor jouw rekening.

  • Als de betaling écht uitblijft gaat de verzekeraar de polis royeren en word jij geregistreerd als wanbetaler. Dat maakt het moeilijk en duur om daarna nieuwe polissen af te sluiten.

Check ook: Dit gebeurt er als je niet op tijd een zorgverzekering afsluit

Acute betalingsproblemen

Als je al weinig ruimte hebt om de verzekering iedere maand te betalen, kun je een onverzekerde schade er waarschijnlijk al helemaal niet bij hebben. Toch maar proberen die premie te voldoen, dus.

Wat te doen als je acute betalingsproblemen hebt? Er zijn een paar opties:

  • Tóch nog net op tijd betalen. Je hebt wettelijk minstens dertig dagen de tijd, maar veel verzekeraars geven je uiteindelijk iets meer ruimte. Lees de aanmaningen goed en laat de fatale datum niet verstrijken.

  • Neem zelf contact op met de verzekeraar om de betalingsproblemen te bespreken en vraag om een regeling te treffen.

    Doe dat meteen en niet na drie waarschuwingen. De bereidheid om een regeling toe te staan wordt kleiner als je langer niets van je laat horen, wanneer je onzin gaat vertellen of zelfs gaat liegen. Heb je een regeling getroffen, houd je dan aan de afspraken.

  • Betaal een deel van de premie. Juridisch is het iets moeilijker om de dekking op te schorten als je in ieder geval nog iets hebt betaald.

Check ook: Let hier op als je online verzekeringen vergelijkt

Voorkom dat je oververzekerd bent

Om toekomstige problemen voor te zijn kun je natuurlijk ook maatregelen nemen, zoals je financiële situatie onder de loep te nemen. Veel Nederlanders blijken namelijk oververzekerd te zijn. Daardoor betaal je uiteindelijk veel meer dan nodig is.

Waarop kun jij besparen? Een financieel adviseur kan je hierbij helpen. Daarnaast kan het handig zijn om je verzekeringen op maandbetaling te zetten, zodat je niet verrast kunt worden door een nota voor een heel jaar.

Lees ook: Heb je al die verzekeringen eigenlijk wel nodig?


Roger van der Linden is vice-voorzitter van Adfiz, branchevereniging van onafhankelijk financieel adviseurs. Ook is hij eigenaar en financieel adviseur bij Van der Linden Adviesgroep. Op IEXGeld levert hij iedere maand een redactionele bijdrage, waarin hij zijn financiële kennis en tips deelt.
Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›