IEXGeld

Dossiers

Profiel

De tien goedkoopste ETF's van Nederland

De groeiende omvang van passieve fondsen - ETF's of indextrackers - en de stevige concurrentie tussen aanbieders zorgen ervoor dat de kosten steeds verder dalen. We hebben uitgezocht hoe het in Nederland met de kosten staat. We hebben een lijstje samengesteld met de tien goedkoopste en duurste indextrackers die Nederlandse beleggers kunnen kopen.

De gegevens zijn afkomstig van Lipper, een financiële dataleverancier die data bijhoudt over ETF's en beleggingsfondsen. Als maatstaf voor de kosten dient de Total Expense Ratio (TER), in het Nederlands de Lopende Kosten Factor. Dat is de vergoeding die beleggers betalen aan de ETF-aanbieder voor het fondsbeheer, licenties, bewaring en de operationele activiteiten. Een ETF met een TER van 1% houdt in dat een belegger elk jaar tien euro kwijt is aan iedere duizend euro belegd in het fonds.

Lees ook: Gespreid beleggen tegen lage kosten met een ETF

De tien goedkoopste ETF's

De TER is niet per se de meest betrouwbare indicator om alle kosten uit te drukken die beleggers maken om een ETF aan te houden. Ook de transactiekosten die een bank of broker in rekening brengt voor het (ver)kopen ervan zijn een belangrijke factor. Maar die worden niet meegenomen in de TER.

Transactiekosten vallen in twee componenten uiteen: kosten om orders op de beurs te laten uitvoeren (beursmakelaarprovisie) en de spread. Dat is het verschil tussen de beste prijs die een koper wil geven voor de ETF (biedprijs) en beste prijs die de verkopende partij vraagt (laatprijs). De spread zadelt beleggers twee keer met kosten op: eenmaal om de ETF aan te schaffen en eenmaal om 'm van de hand te doen.


Klik op de afbeelding voor een grote versie


Aandelen-ETF's zijn gekeken naar de TER het goedkoopste in het gebruik, vooral degene die de grote, bekende indices volgen zoals de Eurostoxx 50, S&P 500 en FTSE 100. Dit zijn respectievelijk de belangrijkste graadmeters voor Amerikaanse, Europese en Britse aandelen. In deze ETF's is vaak veel geld belegd en de aandelen die er in zijn opgenomen wisselen gemakkelijk van eigenaar. Daardoor kunnen deze ETF's zichzelf voor een zacht prijsje in de etalage zetten.

Lees ook: Beleggingsfondsen en ETF's kiezen: zo ga je te werk

De tien duurste ETF's

En dan over naar de duurste jongetjes van de klas. Gekeken naar waar ze in beleggen en hoe ze dat doen, zijn dit specialistische ETF's voor fijnproevers, grondstoffenkenners en valutaspecialisten. De állerduurste belegt in Amerikaanse dollars in Russische aandelen die noteren aan de beurs van Londen, met tussenkomst van de beurs van Wenen. Nee, geen grapje, maar ook niet erg transparant.


Klik op de afbeelding voor een grote versie


Een handvol ETF's in de 'dure top tien' speculeert, al dan niet met behulp van een winst- of verliesverdubbelaar, op tegengesteld aan elkaar bewegende valutaparen. Ben je er nog? Als de euro stijgt en de yen daalt, ben je het goudhaantje of vice versa. Eén ETF uit de lijst belegt met hefboom in olie uit de Noordzee en twee maken alleen winst als de Europese dan wel Amerikaanse olieprijs daalt. Ons advies: beleg in iets wat je snapt en mijd deze paradijsvogels in wolfskleren.

Lees ook: Zeven dingen die je niet weet over ETF's

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›