IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat is het ideale startkapitaal voor beleggen?

Wat is het ideale startkapitaal voor beleggen? Mensen op zoek naar een hapklaar antwoord moeten wij teleurstellen: het exacte -'vanaf-bedrag' om te beginnen met beleggen, laat zich niet eenvoudig in een getal uitdrukken.

Het is vaak ook niet volledig aan jou om te bepalen met welk startbedrag je wilt gaan beleggen. Banken en brokers vragen vaak een minimuminleg. Soms is dat 50 euro, maar het kan ook een veel hoger bedrag zijn. Goed om eerst even uit te zoeken.

Misschien is het beter om de vraag vanaf hoeveel euro is het de moeite waard te starten met beleggen om te draaien: tot welk bedrag heeft het geen zin omdat het waarschijnlijk te weinig oplevert?

Als je niet meer dan duizend euro hebt te besteden, doe het dan niet. Als je minder dan 2.000 euro hebt te besteden, krab dan een paar keer achter je oren, en tussen de 2.000 en 3.000 euro begint het de moeite waard te worden. Je kunt ook periodiek beleggen, maar lees eerst dit dan even.

Lees ook: Hoe slim is periodiek beleggen?

Kosten van invloed op het rendement

Het is geen wet van Meden en Perzen, getuige dit rekenvoorbeeld met als voorbeeld een ETF (indextracker) die in alle 25 aandelen van de AEX-index belegt. Bij een online broker kost het al snel tussen de tien twintig euro om deze ETF te kopen. Ook vraagt een broker een paar tientjes bewaarloon, en brengt de eigenaar van de ETF kosten in rekening voor het gebruik, gemiddeld zo'n 0,20% per jaar.

Al die kosten gaan ten koste van de opbrengst. De ETF moet hard zijn best doen om in de plus te komen bij een inleg van slechts 1.000 euro. De AEX is het afgelopen jaar 4,09% gestegen. De ETF had 40,09 euro rendement opgeleverd. Na aftrek van alle kosten blijft er niet gek veel over dan als je die 1.000 euro op een veilige spaarrekening had gezet die 1% rente had gegeven. De kosten nemen een te grote hap uit het rendement, terwijl het risico veel groter is dan sparen. Als er 2.000 euro was ingelegd, was de winst voor aftrek van kosten 80,18 euro geweest, en is het al interessanter.

Lees ook: Ga je beleggen, let dan op de kosten

Tussen ongeveer 2.000 tot 3.000 euro wordt beleggen interessant, en dan vooral in ETF's of beleggingsfondsen. Die maken het mogelijk om met een transactie in tientallen aandelen, obligaties of grondstoffen tegelijk te beleggen. Daarmee worden risico's lager en betaal je waarschijnlijk minder transactiekosten. Wie met dat startkapitaal aandelen koopt, maakt zich afhankelijk van de prestaties van een handjevol bedrijven. Ook zijn de transactiekosten waarschijnlijk hoger, want ieder aandeel moet je apart afrekenen op de beurs.

Lees ook: Drie kenmerken van een goed beleggingsfonds

Tenslotte de vraag: hoe lang moet ik dat beleggingsfonds of die ETF aanhouden voordat ik resultaat kan verwachten? Wees geduldig: een belegging moet de tijd krijgen om in waarde te kunnen stijgen. Vandaag iets kopen op de beurs en morgen verkopen is niet beleggen, maar speculeren. Beleggingsdeskundigen die naar de lange termijn kijken, zeggen vaak dat je een belegging drie tot tien jaar in bezit moet hebben. In die periode – een marktcyclus geheten - zijn alle pieken en dalen van de beurs voorbij gekomen.

Check ook: Een beleggingsfonds kiezen? Vijf dingen om op te letten.

Wijze raad: ken jezelf

Ten slotte wijze raad. CNN stelde zowel de man op de straat als beursexperts de vraag: wat zou jij doen als jij duizend dollar had te beleggen? De leken en beursgoeroes waren opvallend eensgezind in hun antwoord: jezelf kennen is minstens zo belangrijk als kennis van al die beursafkortingen en aandelen. Weet voordat je gaat beleggen wat voor soort belegger je bent en hoe je emotioneel omgaat met winst en verlies.

Nog meer raad: beleg alleen met geld dat je kunt missen. Het gaat om geld waarmee je meer risico neemt dan met je spaarcenten. In ruil voor het extra risico mag je een hoger rendement verwachten dan de spaarrente biedt. Je moet altijd voldoende geld achter de hand houden om een kapotte auto of wasmachine te kunnen vervangen. De hoogte van die spaarbuffer is voor iedereen anders, je kunt het uitrekenen bij het Nibud.

Aan de slag als belegger? Hier gidsen wij je langs de belangrijkste beslissingen!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›