IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo bestel je goedkoper concertkaarten

De wereld van de concertkaartenhandel is een onstuimige. Vooral bij grotere concerten vis je nog wel eens achter het net. Wil je dan alsnog kaarten krijgen, dan moet je in de onderhandse verkoop geluk hebben. Maar dan betaal je de hoofdprijs. Enkele tips om goedkoper je kaartjes te bestellen.

Een recent voorbeeld van hoe turbulent de markt voor concertkaarten kan zijn, bleek wel toen de Britse zangeres Adele voor een concertenreeks naar Nederland kwam.

Alle vier de concerten die de zangeres gaf raakten in een mum van tijd uitverkocht. Veel mensen kwamen bij de voorverkoop niet door de wachtrijen en moesten zich richten op doorverkoopsites als Seatwave en Marktplaats. De prijzen voor de tickets schoten omhoog. Je betaalde niet langer meer een prijs van tussen de 85 en 124 euro, maar moest dieper in de buidel tasten. Soms tot wel 800 euro.

Een grote dosis geluk is in dit soort gevallen dan je enige hoop op een ticket. Maar gelukkig is dit een extreem geval en kun je (zeker bij wat kleinere concerten) heel goed aan kaartjes komen. En als je goed zoekt nog tegen lagere prijzen ook.

Ticketswap

Een bekend voorbeeld is Ticketswap. Via de site uploaden verkopers hun digitale kaartje, om deze vervolgens aan te bieden in de tweedehandse verkoop. Als een concert nog niet is uitverkocht, kun je via deze manier in veel gevallen goedkoper aan een ticket komen. Het heeft immers weinig zin om een kaartje tweedehands te kopen, wanneer je de officiële tickets voor dezelfde prijs kunt krijgen. Extreem hoge prijzen op Ticketswap zijn uitgesloten: een verkoper mag tot maximaal 120% van de originele prijs vragen.

Het meest ideale moment om kaartjes te kopen via Ticketswap is enkele uren voordat een concert of feestje begint. Verkopers worden namelijk onrustig dat ze hun kaartje nog niet hebben verkocht en laten de prijs dan zakken. Maar het kan zijn dat er meer koopjesjagers actief zijn, waardoor je uiteindelijk toch misgrijpt. Daarnaast bestaat natuurlijk de kans dat alles weg is.

Via de concertzaal zelf

Opmerkelijk is soms het verschil in ticketprijzen tussen officiële verkooppunten en sommige poppodia onderling.

Een voorbeeld:

De Australische band The Paper Kites staat in oktober dit jaar in TivoliVredenburg. Een kaartje via de site van het Utrechtse poppodium kost 15 euro. Gek genoeg betaal je via Ticketmaster 17,50 euro voor hetzelfde kaartje. Toch een verschil van 2,50 euro.

Inclusief servicekosten wordt dit verschil echter al kleiner, omdat TivoliVredenburg hogere kosten in rekening brengt. Maar op twee kaarten is het verschil in dit voorbeeld alsnog één euro. Bestel je vaak of veel tickets in één keer, dan bespaar je hier toch al snel enkele euro's mee.

Lidmaatschappen maken kaartjes duurder

Bij sommige podia moet je een lidmaatschap van enkele euro's hebben om naar binnen te mogen. De Amsterdamse zalen Paradiso en Melkweg doen dit bijvoorbeeld. Het loont de moeite om eens te kijken of de band die je wilt zien, niet in een andere zaal speelt. Dit kan je op een concertkaartje al 3,50 euro schelen. Evenwel moet je uiteraard rekening houden met eventuele extra reiskosten waarmee je dan te maken krijgt.

Is deze site wel veilig?

In je zoektocht naar de goedkoopste kaartjes kom je wellicht op websites terecht waarvan je denkt: zijn ze wel veilig? Hoewel valse kaartjes vaak worden verkocht door particulieren, kan het natuurlijk altijd voorkomen dat er ook (professioneel uitziende) websites nepkaarten of veel te dure tickets verkopen. Let goed op of de desbetreffende website een officieel voorverkoopadres voor concerten is.

Dat check je op www.weetwaarjekoopt.nl. Maar ook deze websites kunnen onderling verschillen in hun ticketprijzen. Het is dus zaak dat je de sites onderling goed met elkaar vergelijkt om het beste koopje te krijgen.

Lees ook: Geluk kun je kopen! Dit zijn drie eenvoudige manieren.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›