IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat te doen bij een negatieve spaarrente?

De spaarrente is al zeer lange tijd erg laag en het is absoluut niet ondenkbaar dat-ie op termijn zelfs negatief wordt. Vorige week nog zei ABN Amro-CEO Gerrit Zalm dat het zeker mogelijk is dat je straks moet gaan betalen om spaargeld op een bankrekening te zetten.

Lees ook: Betalen om je geld veilig te kunnen stallen - zou jij het doen?

Onderzoek onder spaarders

Zover is het op de Nederlandse particuliere spaarmarkt nog niet, maar het is ook niet iets om raar van op te kijken als het op een dag wel gebeurt. En wat dan?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) voerde een peiling uit onder het eigen consumentenpanel: Wat is het meest waarschijnlijk dat u met uw spaargeld gaat doen als de spaarrente negatief wordt? De uitslag ervan staat vandaag in economenblad ESB, meldt De Telegraaf. Dit heeft het panel geantwoord:

Wat te doen met het spaargeld? Welk percentage kiest hiervoor?
Fysiek bewaren 34%
Beleggen 20%
Schulden aflossen 18%
Blijft op de spaarrekening 12%
Lange tijd vast in spaardeposito 11%
Uitgeven 5%

Lees ook: De risico's van sparen in het buitenland

Je geld thuis bewaren

Duidelijk: de meeste onderzoeksdeelnemers (34%) zeggen het spaargeld 'fysiek' te gaan bewaren als die negatieve rente er komt. In een kluis of de ouderwetse oude sok, bijvoorbeeld. Iets dat Gerrit Zalm eerder zei te vrezen, vanwege het risico dat het aantal inbraken toeneemt. Op IEX.nl schreef Arend Jan Kamp eerder deze week ook al:

"U snapt hopelijk dat als u ook uw geld in een kluis doet u wellicht niet hoeft te betalen bij negatieve rentes, maar u hebt wel een complete hoofdsomrisico."

Ofwel: als het geld gestolen wordt - en ja, die kans is er altijd - zit je helemaal zelf met het probleem. In dit filmpje van DFTGeld wordt ook nog even aangehaald dat thuis bewaren "totaal onveilig" is. (Allerlei creatieve oplossingen ten spijt.)

Je geld op de bank zetten kost dan wel geld, maar het is daar wel veiliger: dankzij het depositogarantiestelsel is een spaarsaldo tot 100.000 euro gegarandeerd (let op: het gaat hier over in ieder geval Nederlandse banken - je geld naar het buitenland verslepen kán, maar of dat handig is..? Mwah).

Lees ook: 80.000 redenen waarom je geld op de bank veiliger is dan thuis

Kluis, bank of... beleggen

Was vermogen opbouwen trouwens de reden dat je ooit een spaarrekende opende? Dan valt in een negatieve-rente-scenario over beide genoemde opties te twijfelen. Misschien is het dan tijd om op zoek te gaan naar een alternatief waarvan je rijker wordt in plaats van armer?

Wij zouden zeggen: kijk het af bij de 20% van de onderzoeksdeelnemers die zegt het geld te gaan beleggen en check of dat ook iets voor jou is. Wel op voorwaarde dat je het geld niet op korte termijn nodig hebt (en je gespaarde kapitaal dus niet vooral als buffer dient of binnenkort aan iets belangrijks uitgegeven moet worden). 

Aan de slag als belegger? Hier begin je!

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›