IEXGeld

Dossiers

Profiel

Alles wat je moet weten over dividend

De financiële wereld is heel wat begrippen rijk. Sommige termen zijn eenvoudig en veelvoorkomend, andere woorden liggen - in elk geval op het eerste gezicht - minder voor de hand.

In de rubriek What the...finance nemen we iedere week een wetenswaardig financieel begrip, afkomstig van De Financiële Begrippenlijst (dfbonline.nl), onder de loep. Vandaag: dividend.


Dividend is de winst van een onderneming, die onder bepaalde voorwaarden aan aandeelhouders kan worden uitgekeerd. Dit kan een bedrijf op twee manieren doen: via stockdividend of via cashdividend (ook wel contant dividend genoemd). In het eerste geval krijgt de aandeelhouder meer aandelen in de onderneming en in het tweede geval krijgt hij gewoonweg geld uitgekeerd. Als wordt gekozen voor stockdividend blijven er meer contante middelen in de onderneming.

In het kwartaalbericht of het jaarverslag kun je terugvinden wat je als belegger kunt verwachten op het gebied van dividend. Dit vind je vaak onder de winst per aandeel, die wordt berekend door de nettowinst te delen met het aantal uitstaande aandelen. Let op: dit is het maximale dividend dat kan worden uitgekeerd. Een onderneming kan ook besluiten een deel van de geboekte winst als reserve aan te houden en dan valt het dividend lager uit.

Check ook: Vier mythes over dividendbeleggen

Dividendrendement: hoe hoger hoe beter?

Als je inzichtelijk hebt wat het totale dividend van een onderneming in een jaar is, dan kun je het dividendrendement berekenen. Dit is het rendement op je aandelen op basis van het uitgekeerd dividend. Dit bereken je door de waarde van het totale jaarlijks uitgekeerde dividend (per aandeel) te delen door de huidige koers van het aandeel.

Waarom is het interessant om het dividendrendement te weten? Het kan zijn dat je aandelen nauwelijks in waarde stijgen of zelfs alleen maar dalen. In dat geval kan een dividenduitkering jaarlijks toch nog voor een relatief vast rendement zorgen. Je bent voor je rendement dan iets minder afhankelijk van de koersbewegingen van aandelen.  

Maar een hoog dividendrendement hoeft niet altijd de beste keuze te zijn. "Aandelen met een relatief hoog dividend worden een interessante belegging als de betrokken bedrijven opnieuw (of meer) winst maken, hun koers in een opgaande trend zit en zij het dividend verhoogd hebben," zo wordt op Beleggen.com gesteld. Daarnaast is het van belang om te weten wat er met de winsten gebeurt die niet als dividend worden uitgekeerd.

Ex-dividend

Het bedrijf zal aandeelhouders een dividendvoorstel doen tijdens een van de aandeelhoudersvergaderingen. De dag nadat het dividend is vastgesteld is de zogenoemde ex-dividenddatum. Iedereen die voor deze datum aandelen in bezit had, komt in aanmerking voor een winstuitkering. 

"Om te voorkomen dat beleggers aandelen de dag voor het ex-dividend gaan kopen om zo dividenden binnen te halen en ze daarna weer van de hand te doen, daalt de koers over het algemeen op de dag dat het aandeel ex-dividend noteert," zegt Eric Poelman van DividendRadar. Daarbij moet worden opgemerkt dat de ex-dividenddatum niet de dag is waarop de dividenden ook daadwerkelijk worden uitbetaald. Dit gebeurt namelijk op de betaalbaarstellingsdatum.

Lees ook: Belegger, gebruik deze aftrekposten bij je belastingaangifte

Interim-dividend

Het kan ook zijn dat er gedurende het boekjaar wordt besloten een interim-dividend uit te keren. Dit is een voorschot op het uiteindelijke dividend. Vaak kiest een bedrijf hiervoor als er halverwege het boekjaar blijkt dat de winsten tegen het einde van dat jaar vermoedelijk (fors) hoger zullen uitvallen dan verwacht. Met het interim-dividend wil het bestuur dan ook laten zien: kijk, het gaat goed!

Interim-dividend kan volgens Poelman ook het effect van het ex-dividend beperken. "De [dividend-]bedragen zijn daardoor kleiner, zodat het effect op de koers nauwelijks zichtbaar is."

Poelman heeft nog een laatste tip voor beleggers die een dag voor de ex-dividenddatum nog aandelen willen inslaan: "Er gaan twee tot drie werkdagen overheen voor een aandeel na aankoop ook op je naam staat. Wil je zeker zijn van het dividend, koop dan het aandeel drie dagen voor het ex-dividend gaat."

Lees ook: Beleggen voor later: dividend is your friend

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›