IEXGeld

Dossiers

Profiel

Met een dubbele energiemeter bespaar je uiteindelijk... niet

Maak je gebruik van een dubbele energiemeter? Dan heb je te maken met twee tarieven voor je energieverbruik: een dagtarief en een nachttarief (daluren). Het nachttarief is relatief laag en dus kun je, als je op de juiste momenten energie verbruikt, mooi besparen.

Maar volgens de Consumentenbond valt de besparing in de praktijk nogal tegen: "In het gunstigste geval is het voordeel enkele tientjes, maar velen zijn juist duurder uit dan consumenten met een enkele meter." Hoe zit dat?

Lees ook: Zo bespaar je op energie en water tijdens het koken

55% van je energie in daluren verbruiken

Het dagtarief van een dubbele meter ligt hoger dan het tarief van een enkele meter. De Consumentenbond geeft als voorbeeld de tarieven van de Nederlandse Energie Maatschappij:

  • Nachttarief (dubbele meter): 0,043 euro per kilowattuur
  • Dagtarief (dubbele meter): 0,052 euro per kilowattuur
  • Tarief enkele meter (alle uren): 0,047 euro per kilowattuur

Volgens de Consumentenbond moet je met een dubbele meter ten minste 55% van je energie in de daluren gebruiken om daadwerkelijk voordeel te behalen. Dat kan nog wel eens een uitdaging zijn, want in het grootste deel van het land vallen de daluren doordeweeks tussen 23:00 en 07:00 uur (in het weekend wel de hele dag).

Het omslagpunt is niet overal gelijk

Haal je die 55% uit bovenstaand voorbeeld niet, dan levert de dubbele meter je dus geen besparing op.

Dit omslagpunt is overigens niet bij iedere aanbieder gelijk. Zo is er bij Huismerk Energie al voordeel te behalen als je 27% van de energie in de daluren verbruikt.

Maar al met al zullen veel mensen met een dubbele meter uiteindelijk niet besparen. Hoe zit dat bij jou? Neem het eens onder de loep. Hier en hier kun je kijken wat de beste optie is.

Lees ook: Koop een nieuwe televisie en bespaar op je energierekening

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›