IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo bespaar je duizenden euro's op de overdrachtsbelasting

Heb je een huis gekocht en verkoop je het binnen een korte periode weer? Dan kun je de overdrachtsbelasting misschien wel verrekenen.

De termijn waarbinnen dat kon was voor een bepaalde periode verlengd van zes naar zesendertig maanden. Helaas is die verruiming sinds dit jaar verstreken.

Maar niet iedereen valt buiten de boot. Als de vorige verkrijging van de woning gebeurde in de periode van 1 september 2012 tot en met 31 december 2014, kan het gunstige belastingtarief nog steeds gelden. Hoe dat zit, leg ik hieronderuit.

Lees ook: Stappenplan: een huis kopen

Overdrachtsbelasting: 2%

Als je een bestaande woning koopt, ben je 2% belasting verschuldigd: de overdrachtsbelasting. Verkoop je de woning binnen zes maanden, dan mag de nieuwe koper deze belasting verminderen met de al eerder betaalde belasting. Een simpel voorbeeld maakt dit duidelijk:

Stel dat je buurman op 3 september een woning voor 300.000 euro koopt. Dan is hij 6000 euro overdrachtsbelasting verschuldigd aan de Belastingdienst. Als jij deze woning een week later koopt voor 400.000 euro, moet jij óók overdrachtsbelasting betalen.

Over 400.000 euro is dat 8000 euro. Maar omdat je buurman minder dan zes maanden daarvoor al 6000 euro heeft betaald, mag je dit bedrag aftrekken van de 8000 euro die je eigenlijk moet betalen. Dan blijft 2000 euro belasting over. De 'winst' mag je houden.

Verruimde termijn

Op 31 augustus 2012 besloot het kabinet om de huizenmarkt een duwtje in de rug te geven. De termijn voor het verrekenen van de overdrachtsbelasting wordt verruimd met twee en een half jaar. De termijn is dan niet meer zes, maar tijdelijk zesendertig maanden.

Bij doorverkoop van een woning kan dat de koper duizenden euro's schelen. Helaas is deze regel, zoals al gezegd, sinds 1 januari 2015 niet meer geldig. Toch kun je nog profiteren. Als jij of de vorige koper eigenaar werd tussen 1 september 2012 en 1 januari 2015, geldt de verruimde termijn nog steeds.

Onlangs kwam ik een stel tegen dat kon profiteren van deze wet. Zij hadden een garage gekocht die de vorige eigenaar anderhalf jaar daarvoor zelf had gekocht. Er was geen makelaar bij de koop betrokken en de notaris had het voordeel automatisch bij de verkoper laten vallen in plaatst van bij de koper.

Ik heb dit stel direct gewezen dat het mogelijke voordeel wettelijk bij de koper ligt. De volgende dag hebben zij contact opgenomen met de notaris. En inderdaad: zij konden profiteren van deze regeling en bespaarden zo maar liefst 1350 euro.

Lees ook: Dit is het verschil tussen kosten koper en vrij op naam

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›