IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo doe je aan- en verkopen op de beurs

Heb je een beleggingsrekening geopend? Als je je goed hebt voorbereid en weet welke beleggingen je wilt doen, is het tijd om van start te gaan.

Wel kan het lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Je wordt als beginnende belegger geconfronteerd met een berg aan informatie, knipperende cijfertjes en een handelssysteem. Hoe ga je daar te werk? Hieronder vind je de basis aan stappen die je kunt doorlopen.

Geld overboeken

Voordat je überhaupt kunt beginnen met beleggen, heb je geld nodig. Dit klinkt als een logische stap maar besef je wel dat dit tijd kan kosten.

Houd er namelijk rekening mee dat je bij de meeste brokers je geld moet overmaken vanaf je betaalrekening. Dit kan - afhankelijk van het tijdstip waarop je geld overboekt - één of twee werkdagen duren. 

Maak het geld waarmee je wilt beleggen dus op tijd over. Gelijk een mooie manier om je beleggingsbudget te beschermen tegen impulsaankopen. Bij sommige brokers kun je trouwens wel direct geld overmaken met behulp van Ideal.

Kopen en zoeken

We gaan hier niet in op hoe je een belegging selecteert, maar gaan er voor het gemak van uit dat je weet wat je wilt kopen.

Laten we zeggen dat je tien aandelen Unilever wilt kopen en bent ingelogd bij je broker. Bij de meeste brokers kun je gemakkelijk zoeken op naam van het financiële product dat je wilt kopen. Bij de ander is het handiger om te zoeken aan de hand van de ISIN-code.

Kun je bij jouw broker niet (makkelijk) op naam van het gewenste product zoeken? Dan vind je de ISIN-code vaak door de naam van jouw aandeel of fonds te Googelen in combinatie met de afkorting ISIN.

Vind je dan vanaf je beleggingsrekening het gewenste aandeel - nu dus Unilever - let er dan goed op dat je wel voor de juiste beurs kiest. Veel aandelen worden namelijk op verschillende beurzen verhandeld. 

Zo is Unilever verhandelbaar op Euronext Amsterdam, maar ook op de London Stock Exchange of de New York Stock Exchange. Ook kun je als je zoekt naar aandelen Unilever turbo's of sprinters op Unilever tegenkomen. Je kunt tegen problemen aanlopen wanneer je bijvoorbeeld turbo's koopt terwijl je aandelen wilde hebben, of wanneer je per ongeluk aandelen Unilever in dollars in plaats van euro's koopt.

Lees dus goed de kleine lettertjes bij je zoekresultaten voordat je tot het inleggen van een order overgaat. 

Het orderscherm

Heb je dan de aandelen (of andere producten) gevonden waarin je wilt beleggen, dan is een klik op dit aandeel vaak genoeg op terecht te komen in het orderscherm.

In het orderscherm zijn vervolgens meerdere zaken belangrijk. Zo zie je vaak de actuele koers van het aandeel, maar ook de winst of het verlies van dat aandeel voor die dag. 

Laat je niet van de wijs brengen door alle verschillende en verspringende cijfertjes. Het belangrijkst zijn de bied- en de laatkoers.

Order inleggen

Nu je weet wat je ziet in het orderscherm, is het tijd om daadwerkelijk een order door te voeren en de aandelen Unilever aan je beleggingsportefeuille toe te voegen.

Een van de eerste dingen die je moet doorgeven is vaak het type order dat je naar de beurs wilt sturen. Meestal kun je in ieder geval kiezen voor een bestens- of limietorder. 

Kies je voor bestens, dan stuur je je order naar de beurs voor de eerstvolgende prijs. Je zegt dan in feite dat je ze ongeacht de prijs wil hebben. Wanneer er weinig handel is in de aandelen die jij wilt kopen - niet het geval bij Unilever - dan kan de prijs waarvoor je koopt erg verschillen van de prijs waarvoor je order uiteindelijk wordt doorgevoerd. Een limietorder is in zo'n geval dan ook aan te raden.

Wil je aandelen Unilever best hebben, maar bijvoorbeeld niet voor meer dan 36 euro? Dan leg je een limietorder in waarbij je 36 euro invult als limiet. Stijgt de koers van Unilever in de tussentijd in rap tempo, dan kan dat ervoor zorgen dat je de aandelen niet hebt gekocht en een nieuwe order moet inleggen.

Verder kun je vaak kiezen of je een dagorder of een doorlopende order wilt. Een dagorder wordt alleen op die handelsdag uitgevoerd, terwijl een doorlopende order geldt voor meerdere handelsdagen.

Naast het type order, vul je hier ook het aantal stukken in dat je wilt kopen en klik je daadwerkelijk op de Kopen-knop. 

Is mijn order wel doorgevoerd?

Het kan even duren voordat je order is doorgevoerd en zichtbaar is in je portefeuille-overzicht. Dit geldt zeker voor beleggingsfondsen die soms maar één keer per dag verhandeld worden.

Ben je benieuwd of je order wel goed is doorgekomen? Check dan je openstaande orders en laatste transacties. 

Let er ook op dat wanneer je een limietorder hebt doorgevoerd, het kan zijn dat je limiet te dicht op de koers zat en het aandeel in de tussentijd duurder is geworden dan wat jij hebt aangegeven er maximaal voor te willen betalen.

Je zal in dat geval een nieuwe order moeten inleggen bij je broker. Je kunt dit voorkomen door niet een te strakke limiet door te geven.

Verkopen? Dat werkt zo

Als je met een doel voor ogen belegt (in plaats van voor de lol) dan beleg je in principe voor de lange termijn. Toch kan het goed voorkomen dat je tussentijds (vóór het bereiken van je doel) besluit te verkopen, bijvoorbeeld wanneer het met het bedrijf waarin je belegt helemaal mis dreigt te gaan, of wanneer een positie simpelweg niet meer past bij je strategie.

In dat geval zul je merken dat verkopen een stuk eenvoudiger is dan kopen. Je hoeft namelijk niet zoals bij een aankoop te zoeken naar de juiste belegging of te letten op of je wel het juiste product verkoopt. Alles wat in jouw portefeuille staat, vind je eenvoudig terug in je portefeuille-overzicht. 

Op de regel van de posities in je portefeuille, vind je bij de meeste brokers aan de linkerkant de Verkopen- of Sell-button. Wanneer je op die knop drukt, kun je aangegeven hoeveel van het aantal stuks dat je bezit, je wilt verkopen. Vervolgens kun je meestal kiezen uit een limiet- of bestensorder.

Bij een limietorder geef je aan wat je ondergrens is voor de verkoop. Mocht de koers daar dus onderschieten, dan worden je aandelen niet verkocht. Bij een bestensorder worden je aandelen voor de eerstvolgende prijs verkocht.


Drempel te hoog?

Denk je na het lezen van dit alles dat het niet voor jou weggelegd is om helemaal zelf te beleggen? Besef je dan dat de eerste stappen op de beurs voor iedereen eng zijn.

Het beste wat je dan kunt doen is gewoon oefenen (starten) met een laag bedrag. Koop bijvoorbeeld voor een paar tientjes één aandeel. Je betaalt dan wel veel kosten (de transactiekosten zijn dan relatief enorm) maar zie dit als leergeld. 

Als die paar tientjes er voor zorgen dat jij daarna zelfverzekerder je verdere stappen op de beurs zet - of er voor zorgen dat je überhaupt begint met beleggen - is dat het meer dan waard!


Vorig artikel Volgend artikel Overzicht

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›