IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ga je scheiden? Zo verdeel je de beleggingsportefeuille.

Bij een scheiding komt in de regel aardig wat kijken. Verhuizingen, administratieve rompslomp, verdeling van eigendommen. Misschien is er wel een beleggingsportefeuille die daar deel van uitmaakt.

Vooral bij vermogende aanstaande ex-echtgenoten komt het regelmatig voor dat een portefeuille met bijvoorbeeld aandelen, obligaties en vastgoed moet worden verdeeld. Hoe dit precies gebeurt, hangt af van de manier waarop je bent getrouwd: in gemeenschap van goederen of op basis van huwelijkse voorwaarden. Advocaat Joëlle Linders van SpectrumAdvocaten vertelt hoe dat werkt.

Lees ook: Hier heb je recht op als je gaat scheiden

1. Gemeenschap van goederen

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan moeten de eigendommen bij de scheiding fifty-fifty worden verdeeld. "Dit kan bijvoorbeeld door de beleggingsproducten daadwerkelijk te verdelen," zegt Linders. Wel moet je goed letten op de voorwaarden die gelden bij overdracht van de ene naar de andere portefeuille. Die verschillen per aanbieder. Er kunnen bijvoorbeeld kosten aan verbonden zijn.

Er is een meer gangbare manier. "Daarbij wordt eerst de waarde van de portefeuille vastgesteld. De portefeuille blijft vervolgens van de echtgenoot op wiens naam de beleggingsproducten staan. De andere echtgenoot krijgt de helft van de waarde ervan vergoed." Het gaat dan om de waarde van de portefeuille op het moment dat het echtscheidingsverzoek is ingediend, ofwel de peildatum. Van die peildatum kun je in onderling overleg wel afwijken.

Lees ook: Trouwen in gemeenschap van goederen? Dat komt er anders uit te zien.

2. Huwelijkse voorwaarden

Als je op basis van huwelijkse voorwaarden bent getrouwd werkt het net een beetje anders. "In dat geval blijft de portefeuille eigendom van de echtgenoot op wiens naam de beleggingen staan." Afhankelijk van de afgesproken huwelijkse voorwaarden moeten jullie de waarde van de portefeuille vervolgens verrekenen. 

Het kan dus zijn dat een van jullie een deel vergoed krijgt. Ook hierbij moet de waarde van de portefeuille worden vastgesteld, eveneens aan de hand van de eerdergenoemde peildatum. In overleg - of zoals beschreven in de huwelijkse voorwaarden - kan van deze datum worden afgeweken.

Hebben jullie allebei een eigen portefeuille, dan moeten de waarden van beide portefeuilles worden vastgesteld en verrekend op basis van de specifieke huwelijkse voorwaarden die zijn gesteld.

Check ook: Checklist: trouwen onder huwelijkse voorwaarden?

Advies van deskundigen

Het kan verstandig zijn om een expert - of misschien zelfs meerdere experts - om hulp te vragen. Een echtscheidingsadvocaat kan bijvoorbeeld helpen bij een goede verrekening in het geval van huwelijkse voorwaarden. Die kunnen soms best ingewikkeld zijn.

Linders wijst er op dat het bovendien raadzaam kan zijn een fiscaal adviseur te raadplegen, om te checken wat de fiscale gevolgen van gemaakte afspraken zijn. Denk aan de gevolgen die de scheiding heeft voor het vermogen en de belasting die daarover betaald moet worden.

"En afhankelijk van het soort beleggingen kan het verstandig zijn een beleggingsexpert te raadplegen," vertelt Linders tot slot. Bijvoorbeeld bij beleggingen waarbij op gezette momenten dividend wordt uitgekeerd of bij wat ingewikkelder constructies met bijvoorbeeld opties. Dit is met name belangrijk op het moment dat de waarde moet worden vastgesteld. "Wel is het zo dat jaarlijks een overzicht wordt verstrekt van de waarde van een belegging, wat het allemaal iets eenvoudiger maakt."

Lees ook: Deze fiscale fouten worden bij een scheiding vaak gemaakt

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›