IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vier verschillen tussen micro- en mesokrediet

Microkrediet, daar hebben we allemaal wel eens van gehoord. Daarmee kun je kleine kredieten verstrekken aan ondernemers (en er zelf wat rendement uit halen). Minder bekend is de term mesokrediet, dat langzaam in populariteit lijkt toe te nemen. Maar op welke manieren verschilt meso van micro? Dit zijn er vier.

Lees ook: Wil je beleggen in een microkredietfonds? Hier moet je op letten.

1. Van koe naar melkmachine

In Nederland begon microkrediet rond 2008 een rol te spelen, nadat koningin Máxima het concept van microfinanciering op de kaart zette. Het idee van microfinanciering ontstond aanvankelijk vanuit ontwikkelingslanden.

Met deze vorm van financiering geef je kleine ondernemers in ontwikkelingslanden de mogelijkheid om te investeren in bijvoorbeeld de aanschaf van een koe, een geit of een doos nieuwe garen, waardoor je deze mensen een kans geeft om een bestaan op te bouwen. Langzaam werden de grenzen verlegd buiten ontwikkelingslanden en kun je met microkrediet nu ook investeren in Nederlandse ondernemers, denk aan zzp'ers. Daar zijn speciale fondsen voor.

Nieuwer is het begrip mesokrediet, dat zich wel nog steeds primair richt op ontwikkelingslanden. Het grootste verschil tussen micro- en mesokrediet ligt in wat er met het ingelegde kapitaal gefinancierd wordt. Waar je met microkrediet investeert in een koe of een geit, financier je met mesokrediet bij wijze van spreken de melkmachine.

2. Andere inlegbedragen

Maar een melkmachine is ook duurder dan een koe. Vandaar dat je bij mesokredieten vaak spreekt over hogere inlegbedragen dan bij microkredieten. Doorgaans gaat het al snel om een bedrag vanaf duizend euro, terwijl je in microkredietfondsen al kunt instappen met enkele tientjes.

Lees ook: Drie tips voor het starten van een eigen crowdfunding-campagne

3. Verschillende doelgroepen

Met mesokrediet wordt ook op een andere doelgroep gemikt dan microkrediet: de zogeheten missing middle. Waar ondernemers in de ontwikkelde wereld op vrijwel iedere laag toegang hebben tot kapitaal (van crowdfunding voor zzp'ers tot aandelenemissie voor multinationals), is dat niet of minder het geval voor ondernemers in de onderontwikkelde landen.

Microkredietinstellingen richten zich met name op kleine ondernemers en banken zijn vooral geïnteresseerd in wat grotere bedrijven. Hierdoor valt een middengroep, het mkb, tussen wal en het schip. Met mesokrediet hopen instellingen dat gat op te vullen.

4. Manieren van investeren

Over welke instellingen spreken we dan? In Nederland gaat het vooral om crowdfundingplatformen. Via een platform kun je dan investeren in mesokrediet. Bij microkredieten zijn er meer mogelijkheden om te investeren en kun je niet alleen via crowdfunding een ondernemer uit een ontwikkelingsland steunen, maar ook via bijvoorbeeld een microkredietfonds.

Lees ook: Vier tips bij het doen van je eerste crowdfund-investering

Beperkte mogelijkheden

Er zijn niet veel Nederlandse platformen die mesokredietprojecten aanbieden. Het bekendste platform is wellicht Lendahand. Hierop vind je overigens op dit moment geen breed aanbod aan projecten.

Lendahand blijft evenwel in omvang groeien, zo zeggen zij zelf. In 2014 werd er voor circa 850.000 euro uitgeleend aan ondernemers, terwijl in de eerste acht maanden van dit jaar zelfs twee miljoen euro werd gecrowdfund. Het gemiddelde rendement op je investering zou rond de 4 à 5% liggen.

Samengevat is mesokrediet dus weggelegd voor ondernemers in ontwikkelingslanden die al enkele jaren meedraaien en net wat meer financiering nodig hebben om verder te kunnen groeien. De mogelijkheden voor jou om te investeren in mesokrediet zijn op dit moment beperkter dan bij microkrediet.

Het blijft de vraag of mesokrediet ooit de status zal krijgen van microkrediet, maar als het aan crowdfundingplatform Lendahand ligt, dat maandelijks een volumegroei constateert van 10%, zal dat in de toekomst veranderen.

Lees ook: Zo werkt crowdfunding (en hier moet je op letten om niet de mist in te gaan)

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›