IEXGeld

Dossiers

Profiel

Pensioenkloof? Pensioengat? Ga aan de slag voor je oudedag.

De AOW-leeftijd gaat hard omhoog: vanaf 2021 is dat 67 jaar en naar verwachting zal-ie verder stijgen. Maar ondertussen voelen werknemers er steeds minder voor om langer door te werken.

De pensioenkloof - de tijd tussen de gevreesde en de gewenste pensioenleeftijd - is in Nederland nu gemiddeld 3,4 jaar, zo komt naar voren in het onderzoek Hoe gaat Nederland met pensioen?, uitgevoerd in opdracht van Delta Lloyd.

Hoe zit dat bij jou? Als je eerder met pensioen wilt, zul je maatregelen moeten treffen. Ga na hoeveel jaar je moet overbruggen en hoeveel geld je dan nodig hebt. Daar moet je dan voor gaan sparen of (beter zelfs) beleggen.

Lees ook: Wanneer mag jij met pensioen?

Geen pensioenkloof, wel een pensioengat

Ook als je wél van plan bent om door te werken tot de dag dat je pensioen krijgt, moet je een keer een berekening maken. Want spaar je eigenlijk wel genoeg, bijvoorbeeld via je werkgever? Of krijg je een pensioengat - ofwel een tekort aan geld voor je oudedag - als je verder niets doet?

Lees ook: In zeven stappen je pensioentekort berekenen

Niet iedereen maakt zo'n berekening. Dat is links te zien in de afbeelding hieronder, afkomstig uit het Delta Lloyd-onderzoek. Rechts is te zien dat niet iedereen bijspaart of belegt. Niet erg als je ruim in het pensioengeld zit, maar anders... Onderneem snel actie, want je wilt er niet vlak voor pensioendatum achterkomen dat je jaren geleden had moeten ingrijpen.


Bron: Delta Lloyd/Gfk. De percentages hebben betrekking op het aantal personen dat een bepaald antwoord heeft gegeven.

Lees ook: Tool van MijnGeldzaken.nl: hoe staat het ervoor met jouw geldzaken?

Ga beleggen voor je pensioen

Aan de slag? Hier op IEXGeld vind je veel informatie over (de ernst van) je pensioengat en (het belang van) het dichten ervan. Bijvoorbeeld:

Lees ook: Zelf pensioensparen, met kleine maandelijkse beetjes

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bereken je hoeveel je mag inleggen voor je pensioen

Belastingvoordelen stimuleren om te sparen voor je pensioen. Lees verder ›