IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo vind je de broker die het beste bij je past

Wil je gaan beleggen en daarbij helemaal zelf aan- en verkopen doen? Dan moet je een beleggingsrekening openen bij een bank of broker. In Nederland kun je dit bij 26 partijen doen.

Dat zijn er nogal wat - kies daar maar eens de beste uit! De partij die dat voor jou is, welteverstaan. Welke dat is, hangt helemaal af van je situatie en je wensen - van wat jij belangrijk vindt en van de manier waarop je wilt beleggen.

Breng dat in kaart en leg dan verschillende brokers langs de meetlat, maak een vergelijking. Hieronder vind je een aantal zaken om goed op te letten bij het maken van je keuze.

Lees ook: Zo doe je zelf aan- en verkopen op de beurs

1. Kosten

Als je iets koopt of verkoopt, zoals een aandeel, betaal je transactiekosten. En iedere cent die je daaraan betaalt doet af aan je rendement. Het is dus zaak om de kosten zo laag mogelijk te houden - dat is al helemaal zo als je van plan bent om veel transacties te gaan doen.

De kosten verschillen per broker: waar de ene broker bedrag X rekent als je een beleggingsfonds aanschaft, kan de andere broker maar zo bedrag Y vragen.

Houd er ook rekening mee dat het kan zijn dat een broker voor een bepaald product lage transactiekosten in rekening brengt, maar voor een ander product juist (relatief) veel kosten rekent.

Binnen één productcategorie kunnen de kosten ook nog verschillen: zo kan het ene aandeel goedkoper zijn dan het andere. Laat je daarom niet door één (aandelen)tarief lokken.

Let op: de broker met de laagste transactiekosten is niet per se de voordeligste. Er kan ook een bewaarloon in rekening worden gebracht. En daarnaast zijn er nog overige kosten die om de hoek kunnen komen kijken, bijvoorbeeld bij uitbetaling van dividend (afwikkelingskosten).

2. Extra mogelijkheden

Misschien wil je niet alleen naar kosten kijken, maar zijn er nog andere dingen die je belangrijk vindt. Er zijn veel beleggers die het erg op prijs stellen om bijvoorbeeld:

  • toegang te hebben tot goede koersinformatie.
  • te kunnen oefenen met een fictieve portefeuille of demo-account.
  • op een handelsplatform te zitten dat is gespecialiseerd in bepaalde producten.
  • extra tools en analysemogelijkheden te hebben.
  • transacties te kunnen doen via een app op smartphone of tablet.
  • toegang te hebben tot nieuws en tips.
  • altijd direct contact met een klantenservice op te kunnen nemen.

Dit vinden zij belangrijk omdat het uiteindelijk gaat om het rendement dat je behaalt. Dat een broker je helpt je doelstellingen te behalen - met extra's als uitgebreide tools en informatie - is voor sommige beleggers daarom belangrijker dan de laagste kosten. Houd er wel rekening mee dat het wel kan zijn dat je extra voor deze mogelijkheden betaalt.

3. Het aanbod

Je kunt niet bij elke broker in alle soorten producten beleggen. Ook kan het zijn dat broker A dat ene beleggingsfonds wél in het assortiment heeft, maar broker B niet.

Als je al precies weet waarin je wilt beleggen en daar absoluut voor wilt gaan, kun je op basis van het aanbod alvast een aantal brokers uitsluiten of juist de voorkeur geven.

4. Uitlenen van effecten

Sommige brokers lenen jouw aandelen en andere effecten uit (dit heet ook wel securities lending. Doet een broker dit, dan moet het in de voorwaarden staan). Als belegger loop je daarbij het risico je geld kwijt te raken als de partij aan wie geleend wordt failliet gaat.

Het zijn vaak brokers met lage transactiekosten die aan uitlenen doen. De brokers kunnen er extra rendement door behalen en daarom lagere kosten rekenen.

Als je veel transacties doet kunnen de lage kosten een flinke besparing opleveren, maar je loopt dus wel een (extra) risico. Je moet voor jezelf bepalen of je dat acceptabel vindt.

Een goede vergelijking maken

Als je weet wat je belangrijk vindt, kun je op zoek gaan naar de broker die daar zoveel mogelijk bij aansluit. Dat kun je zelf doen, door zoals gezegd verschillende brokers langs de meetlat te leggen. Dan kun je ze met elkaar vergelijken en er uiteindelijk eentje uitkiezen.

Wel kost dat veel tijd en uitzoekwerk. Wil je er hulp bij en snel een goede vergelijking maken? Hier kun je, aan de hand van al je wensen, alle Nederlandse online brokers met elkaar vergelijken.

Dit artikel is onderdeel van de gids Beginnen met beleggen.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›