IEXGeld

Dossiers

Profiel

Tien tips om van je schulden af te komen

Het is niet leuk om schulden te hebben, ook niet als het om relatief kleine bedragen gaat. Je moet er voor zorgen dat je er zo snel mogelijk weer van af bent. Hoe je dat aanpakt? Wilma Binnendijk, schuldhulpverlener bij Wijkwinkel Deventer, geeft tien tips.

1. Bezuinig, bezuinig, bezuinig!

Bijna iedereen kan wel ergens op bezuinigen. De meeste mensen geven vooral veel geld uit aan woonlasten en eten.

Kijk eens of je goedkoper kunt wonen, of misschien kun je je woonlasten delen met een huisgenoot.

En doe je elke dag impulsief boodschappen bij een dure supermarkt? Probeer eens een goedkopere supermarkt, maak een boodschappenlijstje en kijk naar de aanbiedingen.

2. Maak een stappenplan

Het is belangrijk om gestructureerd te werk te gaan als je schulden wilt aflossen. Maak daarom eerst eens een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Elke euro moet je bijhouden. Reken uit hoeveel je maandelijks overhoudt.

Maak daarna een overzicht van je schulden en van hoeveel je maandelijks moet aflossen. Houd je maandelijks genoeg over om af te lossen? Nee? Dan is het goed om je schuldeisers een brief te sturen met het voorstel om iets minder af te lossen.

Lees ook: Op deze manier kun je aardig wat financieel leed voorkomen

3. Zeg abonnementen op

Veel Nederlanders hebben verschillende abonnementen lopen, zoals bij een sportclub of krant. Ter vervanging kan je bijvoorbeeld buiten hardlopen of de krant digitaal lezen.

Een duur telefoonabonnement hakt er bij veel mensen ook in. Kijk daarom eens naar een sim only abonnement.

4. Stop met rood staan

Voor het rood staan op je bankrekening betaal je vaak een forse rente van 8% of meer. Spreek met je bank af dat je niet meer rood mag staan of dat je maximaal een bepaald bedrag rood mag staan. Of laat je bank jou een smsje sturen als je over de limiet heen gaat.

Lees ook: Rood staan: zo onschuldig is dat niet

5. Kom je in aanmerking voor toeslagen?

Er zijn veel toeslagen om Nederlanders met een kleine portemonnee te ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag of zorgtoeslag. Kijk vooral of je daarvoor in aanmerking komt.

Veel gemeentes doen ook aan kwijtschelding van gemeentelijke heffingen en hulp aan minima. Vraag dat na bij je gemeente.

6. Vraag kostgeld aan je kinderen

Heb je thuiswonende kinderen die een baan hebben? Dan kun je hen vragen om kostgeld te betalen. Op die manier betalen ze mee aan de boodschappen en de woonlasten.

7. Verkoop je spullen

Waardevolle spullen, zoals een dure smartphone, auto of racefiets kun je prima verkopen en inruilen voor een goedkoper model. Ook oude spullen kunnen nog best iets opleveren op de rommelmarkt.

8. Pas je lening aan

Geld lenen is duur. De rente die je over een lening betaalt is vaak hoog. Je kunt in overleg met je schuldeiser je lening laten aanpassen. Vraag aan je schuldeiser om:

  • verlaging van de maandelijkse termijnbedragen.
  • verlaging van het rentepercentage, hiervoor moet je meestal wel extra kosten betalen.
  • verlenging van de looptijd van jouw lening, waardoor de maandlasten lager worden.

9. Sluit een goedkopere lening af

Heb je een lening met een gigantisch hoge rente? Misschien kun je die lening wel in één keer aflossen door een goedkopere lening af te sluiten. Denk daarbij aan een (tweede) hypotheek.

Lees ook: Je hypotheek oversluiten: doen of laten?

10. Overleg met schuldeisers

Heb je meerdere schulden? Kijk dan of je kleine schulden of schulden met hoge rentes eerst af kunt betalen.

Je kunt de overige schuldeisers een verzoek sturen om jouw schuld later af te betalen. Niet alle schuldeisers werken hier aan mee, maar het is het proberen waard.

Lees ook: Geldzorgen zijn niet op te lossen met een hoger inkomen. Hoe dan wel?

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›