IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit is het verschil tussen kosten koper en vrij op naam

Wie op zoek is naar een koophuis komt (een van) deze termen geheid tegen: kosten koper (k.k.) en vrij op naam (v.o.n.). Er staat altijd één van de twee vermeld bij de vraagprijs van de woning. Wat zijn de verschillen?

Lees ook: Stappenplan: Zo koop je een huis

Verschillen tussen k.k. en v.o.n.

Kosten koper vind je meestal bij bestaande huizen terug, vrij op naam is typisch iets voor nieuwbouwwoningen. Onder kosten koper vallen de kosten die worden gemaakt bij de eigendomsoverdracht:

  • overdrachtsbelasting (ga uit van 2% van de koopsom)
  • notariskosten leveringsakte
  • notariskosten voor de inschrijving in het kadaster

Het totaalbedrag - de term kosten koper zegt het al - moet door de koper worden betaald. Met vrij op naam wordt simpelweg bedoeld dat deze kosten door de verkopende partij worden betaald.

Check ook: Een nieuwbouwwoning kopen: wat komt daar bij kijken?

Het verschil in je portemonnee

Het betekent niet dat je bij de koop van een huis dat vrij op naam staat helemaal geen bijkomende kosten maakt. De volgende - overigens fiscaal aftrekbare - kosten moeten zowel bij kosten koper als bij vrij op naam worden betaald:

  • afsluitprovisie over de lening bij de bank
  • eventuele kosten voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
  • taxatiekosten
  • notariskosten voor de hypotheekakte

Al met al kun je bij de aanschaf van een v.o.n.-woning uitgaan van 3% extra kosten bovenop de koopsom en bij kosten koper van zo'n 6%, schrijft hypotheeksite eyeOpen. Dat komt er, bij een huis dat twee ton kost, als volgt uit te zien:


Bron: eyeopen.nl

De financiering regelen

Het is goed om te weten dat je dit jaar maximaal 103% van de woningwaarde kunt lenen voor je hypotheek. Dit percentage komt voort uit de loan-to-value-regeling, die in 2013 is ingevoerd omdat de hoogte van de hypotheek meer in verhouding moest komen te staan met de waarde van het huis.

Tot aan 2018 wordt het percentage jaarlijks met één procent afgebouwd, tot je - inderdaad - nog maar een hypotheek van 100% van de woningwaarde kunt krijgen.

Dit betekent dat je die 3% aan extra kosten bij een woning vrij op naam in principe moet kunnen meefinancieren. Koop je een woning met kosten koper, dan moet je er rekening mee houden dat je een deel van de kosten met eigen middelen moet betalen.

Lees ook: Wordt de maximale hypotheek nóg lager?

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›