IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je mag best om hulp vragen (en acht andere adviezen van succesvolle zakenmannen)

Veel mensen denken alles beter te weten en vinden dat ze geen hulp nodig hebben in hun baan of bij het opstarten van hun bedrijf. Ze zien het als een afgang om andere mensen om hulp te vragen.

Maar een afgang, dat is het niet, zegt Dennis 'Chip' Wilson, oprichter van sportmodebedrijf Lululemon. Vragen om hulp is juist oké. Zo zijn er nog meer adviezen van slimme zakenmannen, van wie je iets kunt leren, die je kunnen inspireren, motiveren en verder helpen. In totaal noemen we er negen.

Lees ook: Miljonair worden voor dummies: lees deze vijf boeken

1. Steve Jobs: Je hebt niks te verliezen

Steve Jobs, oprichter van Apple, is ooit zelf bij Apple ontslagen door de CEO die hij zelf had aangenomen. Pijnlijker kan bijna niet. Maar hij werd ontslagen omdat hij als perfectionist zijn hart volgde en daar maakte hij geen vrienden mee.

Jobs heeft anderen altijd aangemoedigd ook hun hart te volgen. "Onthoud dat je ooit dood gaat. Dat is de beste manier om niet in de val te trappen en te denken dat je iets te verliezen hebt. Je bént al naakt. Er is gewoon geen reden om je hart niet te volgen."

2. Daniel Ropers: Geniet van de reis

"Ik had altijd het gevoel: en nu? Wat komt hierna dan?" zegt Daniel Ropers, directeur van Bol.com.

"Een familielid zei: ik begrijp die onrust van jou niet. Als je nú nog heel veel kunt leren, waarom gebruik je je energie daar dan niet voor, in plaats dat je je richt op wat hierna gaat komen? Ik ben het meer op die manier gaan doen en geniet nu echt van de reis, en niet alleen van het doel."

3. Richard Branson: Luister meer dan dat je spreekt

Luister meer dan dat je spreekt. Dit advies kreeg Virgin Group-oprichter Richard Branson van de persoon die gigantisch veel invloed had op zijn leven: zijn vader. Vandaag de dag probeert Branson zo veel mogelijk te luisteren naar de mensen die hij ontmoet.

4. Chip Bergh: Een slechte beslissing is beter dan géén

Levi Strauss-directeur Chip Bergh werd vooral gevormd door zijn ervaringen in het Amerikaanse leger. De belangrijkste les die hij daar leerde was dat het niet maken van beslissingen een organisatie kan verlammen.

"Sterke leiders zijn niet bang om duidelijke beslissingen te nemen. Iedereen wordt op een gegeven moment gedwongen om moeilijke of impopulaire beslissingen te nemen."

5. Dennis 'Chip' Wilson: Vragen om hulp is oké

Veel mensen denken het zelf beter te weten zien het als iets negatiefs om anderen om advies te vragen. Zo dacht Chip Wilson vroeger ook, maar dat was een verkeerde instelling, zegt hij. "Mensen vinden het leuk om te helpen. Ik hoef niet onzeker te zijn en alles te weten."

Lees ook: Leer van de miljonairs: zo beleggen ze

6. Tim Ferris: Je bent met wie je omgaat

De belangrijkste wijsheid die Tim Ferris, schrijver van The 4-hour workweek ooit te horen kreeg: "Je bent het gemiddelde van de vijf mensen met wie je het meeste omgaat."

Hij gebruikt de uitspraak altijd als advies. "Wanneer ik start-ups selecteer om in te investeren, wanneer ik investeerders kies, wanneer ik bij een sportteam wil en als ik me afvraag wie ik mee uit eten neem. Ik denk er constant over na."

7. Jeff Bezos: Zet in op wat niet verandert

Zet in op wat niet verandert, zegt Jeff Bezos, oprichter van Amazon. Dan kun je je veroorloven om er veel energie in te steken. Amazon richt zich bijvoorbeeld op lage prijzen en snelle bezorging, omdat Bezos weet dat klanten dat over tien jaar nog steeds willen.

8. Mark Cuban: Er is geen korte weg naar succes

Mark Cuban - miljardair, investeerder in het programma Shark Tank (de Amerikaanse versie van Dragons' Den) en eigenaar van Dallas Mavericks - wil aan iedereen duidelijk maken dat er géén korte weg naar succes bestaat. Ga daar dus ook niet van uit! Doe je werk, en werk hard. Het neemt tijd in beslag, maar dan kom je er wel.

9. Daymond John: Loop niet achter het geld aan

Toen Daymond John, oprichter van kledingmerk FUBU, jong was, zei zijn moeder eens tegen hem: "Geld is een goede slaaf, maar een verschrikkelijke baas."

Vroeger werkte John vooral omdat hij rijk wilde worden. Hij startte verschillende bedrijven, maar die mislukten bijna allemaal. "Daarna deed ik iets omdat ik het leuk vond en dat ging goed."

Lees ook: Check deze zes documentaires over geld en ondernemen

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›