IEXGeld

Dossiers

Profiel

Iets voor jou, een mezzanine-lening?

Banken zijn nog steeds niet happig op het verstrekken van leningen aan zowel particulieren als ondernemers. Hierdoor is de zogenoemde mezzanine-lening in Nederland aardig aan populariteit toegenomen. Maar wat houdt zo'n lening eigenlijk in en wat kun je er als belegger mee?

De term mezzanine komt oorspronkelijk uit de bouwwereld en betekent tussenverdieping. Een mezzanine-lening wordt namelijk als een soort tussenoplossing voor een bankkrediet en eigen vermogen gezien.

Wanneer je bijvoorbeeld je eigen bedrijfje begint, wil je niet zelf ál het risico dragen door alleen maar je eigen vermogen te gebruiken, maar je wilt tegelijk ook niet compleet van de bank afhankelijk zijn – als die je al een lening verstrekt.

Dan kan een mezzanine-lening, ook wel een hybride lening genoemd, een oplossing zijn. Als zzp'er of particulier kun je denken aan een Tante Agaath-lening, waarbij je tot 50.000 euro kunt (uit-)lenen.

Laatste in de rij

Een mezzanine-lening is een achtergestelde lening. Mocht je als zzp'er failliet gaat, dan is dat de lening die je als laatste hoeft terug te betalen na alle reguliere (bank-)leningen die je misschien bent aangegaan.

Als uitlener loop je dus best een hoog risico, want als het fout gaat is hij de laatste in de rij van schuldeisers. Zo verloren twee jaar geleden 2500 particulieren samen miljoenen euro’s aan achtergestelde leningen aan SNS Reaal.

Daarom ligt de rente van een achtergestelde lening doorgaans hoger. Voor iemand die het geld uitleent betekent dat een hoog rendement, soms wel tot 8 tot 12%. Voor jou als zzp'er kan de hoge rente juist afschrikken. Overigens betaalt de kredietnemer gedurende de looptijd van de lening enkel het rentebedrag: hij lost niet tussentijds af.

Ook kan een kredietgever vaak aanspraak maken op een zogeheten warrant. Als het bedrijf waarin wordt geïnvesteerd een beursgang maakt of wordt verkocht, krijgt de investeerder het recht om tegen een vooraf afgesproken prijs een bepaald percentage van het aandelenkapitaal te kopen.

Een mezzanine-lening wordt vaak gebruikt om als bedrijf of zzp'er verder te kunnen groeien en heeft doorgaans een looptijd van vijf jaar. Steeds vaker verschaffen en kopen (vooral vermogende) particulieren ook dit soort leningen voor kleinere vastgoedportefeuilles.

Achtergestelde lening als belegging

Beleggingsproducten als die van SNS Reaal bestaan ook nog steeds. Bij dit soort producten is een achtergestelde lening verwerkt in bijvoorbeeld certificaten. Zo biedt Rabobank jou de mogelijkheid om te investeren in dergelijke certificaten.

De certificaten hebben niet zoals de oorspronkelijke mezzanine-lening een vaste looptijd en de certificaten zijn gewoon te verhandelen. De couponrente kan oplopen tot 6,5% op jaarbasis of een percentage gebaseerd op het driemaandelijkse gemiddelde rendement op een tienjarige Nederlandse staatslening plus een opslag van 1,5%.

Een relatief hoog rendement dus, maar niet zonder risico's. De Rabobank kan de vergoeding opschorten in geval van tegenvallende prestaties en daarnaast kun je te maken krijgen met koersfluctuaties en liquiditeitsrisico's. Lees je dus goed in voordat je belegt in een achtergesteld beleggingsproduct.

Lees ook: Geld verdienen aan peer-to-peer leningen? Dit moet je weten.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›