IEXGeld

Dossiers

Profiel

Drie manieren om te besparen op erfbelasting

Een erfenis komt nooit alleen, maar wordt vergezeld door een blauwe envelop: je moet erfbelasting betalen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de rekening zo laag mogelijk blijft. Dit zijn er drie.

Lees ook: Checklist: hoeveel kan ik belastingvrij schenken?

1. Slim omgaan met de WOZ-waarde

Het grootste deel van een erfenis is vaak een woning. Bij de te betalen erfbelasting over de woning wordt uitgegaan van de WOZ-waarde ervan.

Sinds 2012 is het je als erfgenaam toegestaan de WOZ-waarde te nemen die geldt in het jaar van overlijden óf de WOZ-waarde van het jaar erna. Je kunt dus de meest gunstige kiezen. Los hiervan kun je bezwaar maken tegen de hoogte van WOZ-waarde.

Lees ook: Het is weer WOZ-waarde-tijd. Hier moet je op letten.

2. Schenken tijdens leven

Door te schenken als je nog leeft bespaar je ook erfbelasting. Je kunt jaarlijks belastingvrije bedragen schenken. Onder voorwaarden kun je je kinderen bijvoorbeeld eenmalig ruim 25.000 tot 52.000 euro schenken. Een nadeel is natuurlijk wel dat je je geld ook echt kwijt bent.

Je kunt ook een papieren schenking doen. Dan houd je het gebruik van wat je schenkt, maar is de ontvanger van de schenking formeel de eigenaar. Je moet bij een papieren schenking wel naar de notaris en je moet jaarlijks rente betalen over deze papieren schenking.

Lees ook: Let op: soms moet je erfbelasting betalen over een schenking

3. De rente-truc

In veel testamenten - en deze verdeling geldt ook als er géén testament is - staat dat de kinderen pas aan hun erfdeel mogen komen als ook de tweede ouder is overleden. Zolang die ouder nog leeft wordt dit niet-opeisbare erfdeel als een schuld van de nog levende ouder aan de kinderen beschouwd. Over die schuld moet dan rente worden betaald.

Bij een wettelijke verdeling geldt dat de erfgenamen mogen afspreken hoe hoog deze rente is. Ook in het testament kan een rentepercentage staan vermeld. De rente wordt in de praktijk zelden betaald tijdens het leven van de langstlevende ouder. In plaats daarvan wordt hij jaarlijks bij de schuld opgeteld.

Check ook: Geef je de jus even door en is de erfenis goed geregeld?

Doordat de rente ieder jaar bij de schuld wordt opgeteld, neemt de schuld van de ouder aan de kinderen toe. En dat is exact de bedoeling. Als de langstlevende ouder overlijdt krijgen de kinderen in de eerste plaats het erfdeel van de als eerste overleden ouder belastingvrij in handen. Daar is al erfbelasting over betaald.

Daarnaast hebben de kinderen een vordering die - dankzij de rente - in waarde is toegenomen. De waarde van die vordering mogen ze aftrekken van wat zij van de tweede overleden ouder erven en waarover zij erfbelasting moeten betalen.

Hoe verder de waarde van hun vordering dankzij de rente dus is opgelopen, des te kleiner het erfdeel waarover zij nog erfbelasting moeten betalen. De hoogte van deze rente bepaalt dus in hoge mate wat de kinderen aan erfbelasting betalen als ook de laatste ouder overlijdt.

Lees ook: Checklist: erfbelasting afdragen

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›