IEXGeld

Dossiers

Profiel

Technische analyse: KISS en de basispatronen

Er zijn veel dikke boeken geschreven over technische analyse en er zijn technische analisten die zeer gedetailleerde analyses met ingewikkelde termen hanteren. Maar de basis van technische analyse blijft hetzelfde: het herkennen van patronen in een grafiek en daar dan op handelen.

Om zo'n patroon in een grafiek te herkennen is wel wat ervaring nodig. Als beginnende belegger is het misschien maar beter je hier niet mee bezig te houden. Maar om de analyses van professionele technisch analisten te kunnen begrijpen, is het handig de belangrijkste patronen te kennen. Wij leggen ze hier uit.

Lees ook: Technische analyse: de drie meest gebruikte grafieken

Steunlijnen

Een steunlijn is een belangrijk patroon in de technische analyse. Een steunlijn is een lijn waarnaar de koers telkens terugvalt. De koers zakt er in principe niet onder. Zo'n steunlijn wordt veroorzaakt doordat er op dat niveau meer kopers dan verkopers zijn. Daardoor stijgt de koers weer. Waarom er meer kopers dan verkopers zijn, maakt overigens niet uit voor de technisch analist. 

In de grafiek hieronder is de onderste gele lijn een steunlijn. De koers is de laatste maanden een aantal keer vanaf die lijn weer omhooggegaan. Als een steunlijn wordt doorbroken, is dat een slecht teken. Dan is de steunlijn niet meer geldig en zo'n neerwaartse doorbraak wordt gezien als een verkoopsignaal. Meestal daalt de koers dan een stuk verder, omdat de verkopers in de meerderheid zijn.

Wat zijn steun- en weerstandslijnen?
Weerstandslijnen

Een weerstandlijn is eigenlijk precies hetzelfde als een steunlijn, maar dan aan de bovenkant (de bovenste gele lijn op de grafiek hierboven). Er zijn dan meer verkopers dan kopers in de markt. Als de koers opwaarts door een weerstand heengaat, kun je volgens de technische analyse een verdere stijging verwachten.

Trendkanaal

Het kan ook zijn dat de steun- en weerstandslijnen stijgen in plaats van dat ze horizontaal blijven liggen. In de grafiek hieronder zie je dat de koers een periode tussen de twee gele lijnen blijft bewegen.

De bodems in de koers (als er meer kopers op de markt zijn dan verkopers) komen steeds hoger te liggen en de toppen ook (als er meer verkopers dan kopers zijn.) Dit heet een stijgend trendkanaal en als de koers in zo'n kanaal beweegt is dat vaak een positief teken.

Wat is een stijgend trendkanaal?
Een dalend trendkanaal ziet er precies andersom uit. Dan liggen de koersbodems en -toppen juist steeds lager. Dit is vaak een teken voor nog lagere koersen.

Consolidatiepatroon

Een consolidatiepatroon is als een koers gevangen lijkt te zitten tussen een horizontale weerstandslijn en een horizontale steunlijn: een zijwaarts trendkanaal. Ook hier geldt dat als de koers opwaarts door de weerstandslijn breekt het positief is. Andersom: breekt de koers neerwaarts door de steunlijn dan is dat negatief.

Driehoeksformatie

Als de trendlijnen naar elkaar toelopen ontstaat er een driehoek. Dit patroon heet dan ook een driehoeksformatie. Bij een driehoeksformatie zal de koers altijd uitbreken, omdat de steun- en weerstandslijnen immers naar elkaar toelopen.

KISS

Er worden naast deze patronen nog tal van andere formaties en patronen gebruikt binnen de technische analyse. Het herkennen van patronen als een hoofd-schouder, een gap, een hammer, shooting star, doji of bullish engulfing is zo ingewikkeld dat we dat echt aan professionals overlaten.

Houd je maar liever aan het advies van de betere technische analisten: KISS! Keep It Short and Simple. Hoe meer je naar details gaat kijken en hoe geavanceerder de gebruikte technieken zijn, hoe moeilijker het is om overzicht te houden.

Lees ook: Meer vermogen door te beleggen? Maak wel eerst een plan.

Deze tekst is een bewerking uit de Cursus Beleggen van beleggingsexpert Corné van Zeijl.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›