IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit is waarom uitbetaling via payroll niet altijd de beste optie is

Er zijn verschillende manieren waarop je als zzp'er door je opdrachtgever kunt worden uitbetaald. Bijvoorbeeld via facturen, die de je zelf stuurt, of via payroll.

Wie een payroll-overeenkomst aangaat is verzekerd, krijgt een arbeidsovereenkomst, vakantiegeld- en uren en valt onder een cao. Bovendien zijn facturen dan overbodig, want salaris wordt op een vast moment uitbetaald.

Klinkt als een goede optie - met een gevoel van vastigheid - maar dat is het niet altijd.

Weinig ontslagbescherming

Dat je in dienst komt bij een payrollbedrijf en dus een arbeidscontract krijgt, wil in elk geval niet zeggen dat het voor je opdrachtgever moeilijk is om jou op straat te zetten. Je opdrachtgever kan je opdrachten zonder reden laten vervallen. Je hebt minder rechten dan een vaste werknemer, ook al doet het woord arbeidscontract misschien anders vermoeden.

Lees ook: Checklist: ik word ontslagen, wat nu?

Daarnaast is het ene payrollbedrijf het andere niet. Sommige ondernemingen focussen zich echt op het bieden van meer rechten voor werknemers, maar anderen hebben het een stuk minder goed met werknemers voor. Weet bij welk payrollbedrijf je terechtkomt en kijk of-ie is aangesloten bij de Vereniging Payrollondernemingen (VPO).

Zelfstandigen- en startersaftrek mislopen

Eén de grootste nadelen van payroll is dat je er al gauw je zelfstandigen- en startersaftrek door misloopt. De zelfstandigenaftrek is 7.280 euro, de startersaftrek bedraagt 2.123 euro. Je kunt dus in aanmerking komen voor 9.403 euro.

Maar dan moet je wel aan de voorwaarden voldoen. Zo moet je minimaal 1.225 uur werken voor je eigen zaak, en, heel belangrijk: je payroll-uren tellen daarbij niet mee.

Werk je 20 uur in de week bij een payroll-opdrachtgever en maak je daarnaast nog 21 uren, dan zal dat niet genoeg zijn om in aanmerking te komen voor de aftrek: je komt uit op 1.008 uur. Volgens deze berekening kun je 26 uur per week voor jezelf werken en daarnaast 14 uur via payroll (hierbij is rekening gehouden met vier weken vakantie), wil je je aftrek behouden.

Lees ook: Zzp'er, maak een rekensommetje voor je je via payroll laat uitbetalen

De misgelopen aftrek doorberekenen

Werk je toch meer dan die 14 uur via payroll? Bijvoorbeeld 20 uur? Dan kun je de inkomsten die je misloopt uit de zelfstandigen- en startersaftrek doorberekenen in je uurtarief.

Maar als je je tarief dan met minstens 40% moet verhogen, moet je wel van goeden huize komen wil je deze stijging kunnen verantwoorden. Je opdrachtgever zal er in elk geval niet blij mee zijn.

Uiteraard kun je er voor kiezen ook een deel van de tariefsverhoging door te berekenen in het tarief voor je overige werkzaamheden als zzp'er (dus naast je payroll-uren), dan is de verhoging voor beide partijen wellicht beter te behappen. Wel moet je er rekening mee houden dat je, omdat je duurder wordt, wellicht minder aantrekkelijk bent voor potentiële opdrachtgevers.

Lees ook: De VAR verdwijnt, Wiebes heeft (opnieuw) een alternatief.

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›