IEXGeld

Dossiers

Profiel

Sparen voor je uitvaart: verzekering of deposito?

Het is misschien wel een beetje naar om nu al na te denken over de dood, je eigen uitvaart en de vraag of je wel of geen uitvaartverzekering moet nemen. Maar een crematie of begrafenis is duur, dus het is toch slim om er alvast bij stil te staan.

Een gemiddelde uitvaart kost zo'n 6000 tot 7000 euro, maar verwacht hiervoor geen luxe. Ook moet je er rekening mee houden dat begraven vaak duurder is dan cremeren - dit komt vooral door de kosten voor het graf en de grafsteen.

Lees ook: Wat kost een uitvaart?

Verzekeren of zelf sparen

Als je je nabestaanden in geen geval wilt opzadelen met deze kosten, dan is het slim om een uitvaartverzekering af te sluiten of er zelf voor te sparen. Een uitvaart kan ook uit een erfenis worden betaald, maar dan moet de erfenis natuurlijk wel groot genoeg zijn.

Over spaargeld moet je boven de 24.437 euro 1,2% vermogensrendementsheffing betalen. Maar als je voor een uitvaart spaart heb je recht op een extra heffingsvrij vermogen van 6.956 euro (2016).

Je moet dan wel kunnen aantonen dat het spaargeld specifiek voor de uitvaart is bedoeld, maar dat kan vrij eenvoudig als je een speciale (geblokkeerde) spaardeposito opent bij bijvoorbeeld een uitvaartverzekeraar. Neem je een uitvaartverzekering, dan spreekt het voor zich dat het geld voor je uitvaart is bedoeld.

Houd er rekening mee dat niet iedereen een verzekering af kan sluiten. Als je een chronische long- of hartkwaal hebt, bijvoorbeeld, zullen de meeste uitvaartverzekeraars je weigeren. Bij een spaardeposito heb je dat probleem niet.

Check ook: Besparen op een uitvaart, dat doe je zo

Niet alle kosten zijn gedekt

Een voordeel van een uitvaartverzekering is dat het soms mogelijk is om je kinderen tot hun achttiende gratis mee te verzekeren.

Een nadeel is dat vaak niet alle kosten gedekt zijn. Nabestaanden moeten daardoor alsnog een deel van de kosten betalen. Zo zijn kosten van grafrechten, een steen, een advertentie in een dagblad, de uitvaartdienst in een kerk, een bloemstuk of volgauto niet bij iedere verzekering gedekt.

Je bent in dat geval dus afhankelijk van wat de verzekeraar vergoedt. Heb je een eigen spaarpotje, dan komt er na jouw overlijden een bedrag voor de uitvaart vrij. Je nabestaanden kunnen zelf bepalen hoe ze dat geld besteden.

Lees ook: Je betaalt niet overal hetzelfde voor een uitvaart

Polisvoorwaarden worden aangepast

Bij een spaarrekening beslis je zelf hoeveel je inlegt en of je bijvoorbeeld af en toe iets extra's bijstort. Bij een verzekeraar hebben de meeste mensen een vaste periodieke premie. Je hoeft er weinig naar om te kijken en je spaart zo rustig door - het spreekt redelijk voor zich dat een eigen spaarrekening meer vrijheid geeft, maar ook meer discipline vereist. Het is maar net wat je fijn vindt.

Bij een verzekering moet je er wel rekening mee houden dat de premie of de polisvoorwaarden op elk moment aangepast kunnen worden. Stel dat de premie omhoog gaat, dan moet je dat bedrag betalen om verzekerd te blijven.

Je hebt het recht om je verzekering binnen dertig dagen na zo'n wijziging op te zeggen. Dat betekent dat je niet langer verzekerd bent voor je uitvaart. Zeg je je verzekering op, dan krijg je de afkoopwaarde terug. Hoeveel dat is hangt af van na hoeveel jaar je de verzekering opzegt.

Naturapakket, naturabedrag of kapitaalverzekering

Zoals gezegd komt er bij een geblokkeerde spaarrekening uiteindelijk een bedrag vrij, dat je nabestaanden kunnen gebruiken voor jouw uitvaart. Hoe dat bij een verzekering werkt, hangt af van het pakket dat je hebt gekozen. Je kunt kiezen uit de volgende drie soorten:

1. Een naturapakket

Bij een naturapakket levert de verzekeraar een vast pakket aan diensten. Het verschilt per verzekeraar welke diensten je krijgt. Veel verzekeraars bieden tegenwoordig ook een vrij te besteden geldbedrag aan, waarmee aanvullende dingen betaald kunnen worden die niet in het pakket zitten.

2. Een naturabedrag

Bij een naturabedrag heb je meer keuzevrijheid dan bij het naturapakket. Je krijgt hierbij uitvaartdiensten tot een bepaald bedrag vergoed. Het is wel de vraag of de hele uitvaart hiervan is te bekostigen.

3. Een kapitaalverzekering

Bij deze kapitaalverzekering spaar je tot een bepaald bedrag, dat wordt uitgekeerd na overlijden. Waaraan dat bedrag precies besteed wordt maakt niet uit.

Naast de keuze voor uitkering in natura of kapitaal zijn er ook nog andere punten waar je op kunt letten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de premie. Zo bieden sommige kapitaalverzekeringen bescherming tegen inflatie.

Lees ook: Dit betaal je voor een graf (maar het verschilt wel per gemeente)

Wat je kiest hangt natuurlijk volledig af van je eigen wensen en voorkeuren. Heb jij iets geregeld voor je uitvaart? Op welke manier en waarom op die manier? Wij zijn benieuwd - laat het gerust weten in een reactie hieronder.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›