IEXGeld

Dossiers

Profiel

Gunstig voor je belastingaangifte: met openbaar vervoer van en naar je werk

Om zo min mogelijk inkomstenbelasting te hoeven betalen, heb je zoveel mogelijk aftrekposten nodig om je verzamelinkomen (al je inkomsten bij elkaar opgeteld) zo laag mogelijk te houden. 

Lees ook: Maak slim gebruik van heffingskortingen

Een mogelijke aftrekpost zijn je reiskosten. Maar daar zijn - zoals altijd bij de Belastingdienst - wel weer voorwaarden aan verbonden:

  • Om te beginnen moet je zelf de kosten betalen.
  • Je mag alleen reiskosten voor je woon-werkverkeer aftrekken.
  • Je reist met het openbaar vervoer.
  • Je moet minstens één dag per week of veertig dagen per kalenderjaar naar dezelfde werkplek zijn gereisd.
  • De afstand van een enkele reis is meer dan 10 kilometer.
  • Alleen de reizen waarin je binnen 24 uur heen en terug bent gegaan kun je aftrekken.
  • Je hebt geen of weinig reiskostenvergoeding van je werkgever gekregen.

Ok, je voldoet aan de voorwaarden, maar dan ben je er nog niet. Je hebt namelijk ook nog een openbaarvervoerverklaring of reisverklaring nodig. Dit is om aan te tonen dat je met het openbaar vervoer hebt gereisd.

Zet het zoden aan de dijk?

Het bedrag dat je mag aftrekken hangt af van de afstand en het aantal dagen per week dat je van en naar je werk reist. Voor een afstand tussen de 10 en 15 kilometer op één dag in de week hanteert de Belastingdienst een bedrag van 109 euro. Dit kan oplopen tot maximaal 2036 euro als je vier dagen per week een afstand van 90 kilometer of meer aflegt.

Hier vind je het complete schema van de Belastingdienst.

Reis je met de fiets of auto (of ander eigen vervoer) van en naar je werk, dan heb je geen recht op reisaftrek. Je zou het wel eens bij je werkgever kunnen aankaarten, want hij mag wel een bedrag onbelast aan jou vergoeden. In 2014 was dit maximaal 0,19 euro per kilometer.

Als je af en toe met eigen vervoer en af en toe met het openbaar vervoer reist, mag je het openbaar vervoer-gedeelte wel aftrekken. Mits je aan de voorwaarden van hierboven voldoet.

De bijtelling

Heb je een auto van de zaak, dan gelden er heel andere regels. Dan kun je sowieso je reiskosten niet aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting. Gebruik je de auto ook privé, dan mag je werkgever een bedrag bij je salaris optellen (de bijtelling), waardoor je jaarsalaris juist hoger uitkomt.

Lees ook: Auto van de zaak: pas op de bijtelling

Meestal is de bijtelling 25% van de cataloguswaarde van je auto. Rijd je een hele schone auto (weinig CO2-uitstoot) dan kan die bijtelling minder hoog zijn. De laagst mogelijke bijtelling is 4%, gevolgd door 7%, 14%, 20% en dus 25%.

Het kan ook nog dat je je werkgever een bedrag betaalt voor het privé-gebruik van je auto, dit bedrag brengt je werkgever dan in mindering op de bijtelling.

Gebruik je je auto alleen voor je werk en rij je minder dan 500 kilometer privé, dan geldt de bijtelling niet. Let wel op dat je dit moet kunnen aantonen, met een rittenadministratie bijvoorbeeld.

Lees ook: Dossier Belastingaangifte 2015

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›