IEXGeld

Dossiers

Profiel

De onroerendezaakbelasting gaat (weer) omhoog

Onroerendezaakbelasting: voor woningeigenaren vast geen onbekende term. In het kort, voor wie 'm niet kent: het is een jaarlijkse belasting, afgekort ozb, die deel uitmaakt van de gemeentelijke lasten.

De ozb is een percentage van de WOZ-waarde van je woning, een percentage dat de gemeente jaarlijks mag aanpassen.

Lagere WOZ, hogere ozb

Meestal verhoogt een gemeente het ozb-percentage als de gemiddelde WOZ-waarde daalt, schrijft Vereniging Eigen Huis. Een lagere WOZ-waarde kan dus leiden tot een hogere ozb-aanslag.

En dat zal in 2015 het geval zijn. De WOZ-waarde van woningen daalt volgend jaar gemiddeld 3,3%, zegt de vereniging. En de ozb stijgt: gemiddeld met 2,4%, zo blijkt uit een steekproef, bijna het dubbele van de verwachte inflatie.

RTL Nieuws heeft de steekproefgegevens verwerkt in een tool. Daarin kun je checken wat er met de woonlasten in jouw gemeente gebeurt.

Gematigde stijging, wel uitschieters

De ozb loopt al een aantal jaar op rij op. Voor 2015 wordt er gesproken van een gematigde stijging, maar er zijn wel uitschieters: in Zevenaar stijgt de onroerendezaakbelasting met 16% het meest van allemaal. Ook in Helmond en Uitgeest, met een stijging van respectievelijk 15% en 11%, is sprake van een flinke belastingverhoging.

Overigens zijn er ook steden waar je als woningeigenaar juist minder zult betalen. In Arnhem bijvoorbeeld: daar daalt de ozb met 7%.

Bezwaar maken

Tegen het ozb-tarief kun je geen bezwaar maken. Maar wat je wél kunt doen, is bezwaar maken tegen de WOZ-waarde die de gemeente specifiek voor jouw huis heeft bepaald. Over deze waarde betaal je zoals gezegd de ozb (en ook nog andere belastingen), dus hoe lager de WOZ-waarde, hoe minder belasting je betaalt.

Lees ook: Een lage WOZ-waarde is niet voor iedereen even prettig

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›