IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beste hulpsinterklaas, check dit als je speelgoed gaat kopen

Ga je als hulpsinterklaas op pad om speelgoed te kopen? Er zijn aanbiedingen en acties te over.

Mooi, zou je denken. Maar soms word je simpelweg misleid.

Check ook: Laagsteprijsgarantie? Check de kleine lettertjes

Rommelen met nepaanbiedingen

Online speelgoedwinkels maken zich namelijk schuldig aan het aanbieden van nep-kortingen, schrijft de Consumentenbond.

Zo kloppen de van/voor-aanbiedingen vaak niet, omdat de van-prijs nooit is gerekend. Er worden op die manier flinke kortingen gesuggereerd. Een voorbeeld hiervan:


Bron: Consumentenbond

De Consumentenbond heeft gedurende twee maanden wekelijks van 160 stuks speelgoed de prijzen vergeleken. Conclusie: er waren 457 van dit soort nepaanbiedingen. En soms is een ogenschijnlijk afgeprijsd artikel vlak voor Sinterklaas nog duurder dan een paar weken eerder.

De bond roept consumenten nu op melding te doen als zij dit soort praktijken tegenkomen. Er is een speciaal meldpunt Misprijzen.

Zelf vergelijken

Ga je speelgoed kopen, en wil je per se dat ene artikel hebben, kijk dan goed om je heen.

Je kunt natuurlijk niet (altijd) weten of die van/voor-prijs klopt. Maar wat je wél kunt doen, zeker als je kind het nou eenmaal op dat specifieke kado heeft gemunt, is checken waar je het betreffende product uiteindelijk voor de laagste prijs kunt krijgen.

Zoek naar de goedkoopste aanbieder, bijvoorbeeld via prijsvergelijk-websites als Beslist of Kieskeurig. Staar je sowieso nooit blind op de korting waar één winkel - terecht of niet - mee pronkt.

En, tot slot: houd altijd rekening met verzendkosten als je online aankopen doet. Die verschillen soms van elkaar, waardoor je bij de ene aanbieder soms alsnog duurder uit bent dan je bij een ander was geweest.

Lees ook: Vier dingen om op te letten als je online iets koopt

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›