IEXGeld

Dossiers

Profiel

Let op als je je auto aan iemand uitleent

Leen jij je auto wel eens uit? Bijvoorbeeld aan een collega of vriend?

Heb je er wel eens over nagedacht wie er verantwoordelijk is als er onderweg iets gebeurt, bijvoorbeeld als de ander met jouw auto tegen een boom rijdt of op andere wijze schade aan je wagen veroorzaakt?

Welnu, dat ben jij zelf. De autoverzekering die je voor je auto hebt afgesloten - je WA-verzekeringbeperkt casco-verzekering (ofwel WA-plus) of all risk-verzekering - is aan jou en jouw auto gekoppeld.

Check ook: Je krijgt niet altijd een schadevergoeding na een aanrijding met een dier

Verzekering: er gelden voorwaarden

Als iemand anders met jouw auto schade veroorzaakt, kan dit alleen geclaimd worden op jouw verzekering. En wat de verzekering uitbetaalt hangt natuurlijk af van de dekking die je hebt, want niet alles is standaard verzekerd.

Je krijgt sowieso niets vergoed als de schade niet onder je verzekering valt. Dat is bijvoorbeeld het geval als je alleen een WA-verzekering hebt, schrijft Geld.nl: Heb je alleen een WA-dekking? Dan kun je de schade niet verhalen op je eigen verzekering.

Je kunt de schade ook niet verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de persoon die je auto heeft geleend, want schade die met motorvoertuigen is veroorzaakt is volledig hiervan uitgesloten.

Heb je een uitgebreidere verzekering? Dan keert-ie alleen uit op de volgende voorwaarden, schrijft Wegwijs:

  • Jij moet toestemming hebben gegeven voor het lenen van de auto.
  • De bestuurder mag de auto niet gebruiken voor andere doeleinden dan in de polis vermeld staat (denk aan gebruik als taxi of lesauto).

En, maar dat ligt voor de hand: de bestuurder moet officieel rijbevoegd zijn. Overigens keert de WA-verzekering wel gewoon uit als de bestuurder van jouw auto schade maakt bij een ander.

Let op je schadevrije jaren

Je kunt er voor kiezen om de schade zelf te betalen in plaats van 'm bij je verzekering neer te leggen. Dat klinkt in eerste instantie misschien raar, maar er zijn genoeg mensen die dat doen.

Schadeclaimen heeft namelijk een effect op de zogenoemde schadevrije jaren. Die worden minder, waardoor je ook minder korting op je premie krijgt.

Maak afspraken

Bij een schadegeval kun je nog proberen de schade op degene die je auto heeft geleend te verhalen, maar het is de vraag of dit iets uithaalt. Bovendien gelden daar geen standaard regels voor.

Wat je van dit verhaal kunt leren, is dat je altijd goede afspraken moet maken voordat je je auto uitleent. Spreek vooraf af wie wat betaalt in het geval van (niet gedekte) schade. Denk ook aan het eigen risico van je verzekering: die wordt wel gewoon in rekening gebracht, ook al heb je in principe een goede dekking.

Tot slot: autodelen

Zoals je misschien weet bestaan er initiatieven waarbij je je auto kunt verhuren aan anderen, zoals Mywheels. Je schrijft je er in en geïnteresseerden - bekenden en onbekenden - kunnen jouw auto dan van jou huren.

Wat betreft schade werkt het dan net een beetje anders. Mywheels reserveert in principe standaard een percentage van de huurprijs voor een verzekering. Daardoor, schrijft de Consumentenbond, is de auto all risk-verzekerd, zodat jij niet opdraait voor gemaakte schade. Daarnaast geldt er een eigen risico voor de huurder.

De gemaakte schade doet niet af aan jouw schadevrije jaren.

Maar let wel op: wordt jouw auto total loss gereden, dan vergoedt de verzekering van MyWheels, Centraal Beheer Achmea, alleen de dagwaarde van je auto. Tenzij jouw eigen verzekering daar ook loopt en daarop een andere regeling van toepassing is, bijvoorbeeld dat je de nieuwwaarde of aanschafwaarde vergoed krijgt.

De Consumentenbond voegt nog toe: "Als verhuurder moet je wel alert zijn op 'onzichtbare' schades, die bijvoorbeeld pas ontdekt worden bij een APK-keuring. Dan kan het te laat zijn om nog een schuldige aan te wijzen."

Het kan zijn dat niet overal op dezelfde manier met verzekeringen en schade wordt omgegaan als bij MyWheels. Check de regels daarom goed als je je auto via een dergelijk platform verhuurt.

Lees ook: Ongeregistreerd rondrijden: geen goed idee

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›