IEXGeld

Dossiers

Profiel

Het enige moeilijke aan beleggen is om het zo simpel mogelijk te houden

Beleggen kun je zo moeilijk maken als je maar wilt. Je kunt aandelen opdelen in verschillende soorten en stijlen. Van groot naar klein, van oost naar west, van duur naar goedkoop, van waarde naar groei. You name it.

En je kunt er researchpapier van stoffige studiebollen bij halen die in de archieven hebben gesnuffeld en precies weten welk soort aandeel het beter heeft gedaan dan de andere. Allemaal leuke staaltjes hersengymnastiek die werken tot ze niet meer werken. Bij obligaties kun je precies hetzelfde doen. Opdelen, kijken, vergelijken, datacrunchen.

Als alles wat je doet goed uitpakt, win je misschien een procentje rendement per jaar. Of twee. Maar de kans dat alles goed uitpakt is nihil, omdat de financiële markten – hoe zal ik het zeggen – nogal wispelturig zijn en zelden voorspelbaar.

Lees ook: Zeven geboden voor zelfbeleggers

Houd het simpel

Veel makkelijker is het om het simpel te houden. De Indiase denker Krishnamurti zei het ooit treffend: 'eenvoud is onuitputtelijk'. Mensen die dingen eenvoudig kunnen houden zijn schaars, zeker in de wereld van beurzen en geld. Daar geldt nog steeds dat elke vakterm je status verhoogt en elk complex laagje je product aantrekkelijker moet maken. Alsof jij als klant daarbij gebaat bent.

Beter is het de dingen simpel te houden. Vergeet alle complexe toeters en bellen. Deel de wereld van financiële producten op in drie blokken:

1) aandelen
2) obligaties
3) cash

En doe dat vervolgens met je beleggingen ook, bijvoorbeeld: 60% in aandelen, 30% in obligaties, 10% in cash. Eén keer per jaar kijk je naar je beleggingsportefeuille, bijvoorbeeld voor de zomervakantie, en dan breng je die drie blokken weer terug naar deze verdeling. Want stel dat aandelen in dat jaar 15% zijn gestegen en obligaties 2% en cash heeft 1% rente opgeleverd, dan is de oorspronkelijke weging behoorlijk opgeschud. Een portefeuille van 5.000 euro, zag er voor dat jaar zo uit:

3.000 euro aandelen (60%)
1.500 euro obligaties (30%)
500 euro cash (10%)
totaal: 5.000 euro

Na dat jaar is de portefeuille meer waard geworden, namelijk 5.435 euro. Het rendement was dat jaar 435 euro, ofwel 8,7% en de verdeling in je portefeuille na dat jaar is:

3.450 euro aandelen (63%)
1.530 euro obligaties (28%)
505 euro cash (9%)
totaal: 5.435 euro

Er is een verschuiving opgetreden in de verdeling van de drie blokken. Nog niet heel groot, maar na twee of drie van zulke jaren wordt het wel fors en raakt de portefeuille uit balans. Dat betekent dat er heel andere risico’s ontstaan dan bij de beginsamenstelling. Het lijkt logisch om na zo’n jaar met 15% rendement op aandelen en slechts 2% op obligaties méér aandelen te kopen. Die leveren meer op, tenslotte.

Lees ook: Zelf sparen voor later: een beleggingsportefeuille in 9 stappen

Herbalanceren is de truc

Maar de verstandige belegger doet precies het omgekeerde. Door de weging van de drie blokken terug te brengen naar de oorspronkelijke weging (herbalanceren) voorkom je dat je beleggingen er heel anders uit komen te zien dan ooit je bedoeling was, met kans op een veel groter risico op stevige verliezen. Bovendien dwing je je zelf door het herbalanceren om te kopen wat goedkoop is, en te verkopen wat duurder geworden is.

Na dit jaar verkoop je dus wat aandelen en koop je wat obligaties bij. De nieuwe portefeuille wordt dan:

3.261 euro aandelen (60%)
1.630 euro obligaties (30%)
544 euro cash (10%)
totaal: 5.435 euro

De kunst van het herbalanceren zorgt dat je plan niet met je wegloopt - met alle risico’s van dien - en bovendien dat je jezelf dwingt om te doen wat elke belegger zou moeten doen: je hebzucht beteugelen en je angst overwinnen.

Het enige moeilijke aan beleggen is om het zo eenvoudig te houden dat zelfs jij het kan. Deze strategie heeft zich door de jaren heen bewezen als één van de meest solide die er zijn. Het is bovendien de makkelijkst denkbare. Zolang je de discipline kunt opbrengen.

De gekozen percentages zijn slechts ter illustratie en kunnen aan de hand van risicobereidheid worden aangepast in het begin.

Check ook: Het aanbod van financiële producten is zwanger van commercieel belang

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›