IEXGeld

Dossiers

Profiel

Drie manieren om dubbele woonlasten binnen de perken te houden

Eigenlijk kun je het beste pas een nieuw huis kopen als je andere woning is verkocht (tenzij je ze allebei graag wilt hebben, dat spreekt voor zich), maar dat komt niet altijd zo uit.

Heb je twee huizen, dan krijg je zeer waarschijnlijk te maken met dubbele lasten. Zo krijg je te maken met extra hypotheeklasten. Bovendien heb je ook nog je verzekeringen en onderhoudskosten.

Je kunt proberen deze uitgaven - enigszins - binnen de perken te houden. Dit zijn drie manieren om dat te doen.

1. Twee keer kosten aftrekken

Wie twee woningen heeft kan in sommige gevallen de hypotheekrente, eenmalige financieringskosten en kosten voor erfpacht, opstal of beklemming een tijdje over beide huizen fiscaal aftrekken.

Dit kan als je een nieuw huis hebt gekocht terwijl je oude huis nog te koop staat. Je kosten van het oude huis blijven fiscaal aftrekbaar in het kalenderjaar van verhuizen, tot maximaal drie jaar daarna. Dit is de regeling 'tijdelijk twee woningen'. Voorwaarden zijn dat de oude woning te koop staat, leeg staat sinds de verhuizing én het in voorgaande jaren je hoofdverblijf was.

Je mag kosten ook op die manier fiscaal aftrekken als je een woning hebt gekocht die in aanbouw is of nog leegstaat voordat je er gaat wonen. Wel is het de bedoeling dat je de woning dan binnen drie jaar na aankoop betrekt.

Let op: de regeling ziet er vanaf 2015 anders uit. Vanaf dat moment gaat het niet meer om drie, maar twee jaar.

2. De oude woning verhuren

Je kunt het huis dat te koop staat en waarin je niet woont (tijdelijk) verhuren. Met de huurinkomsten kun je de kosten drukken - in ieder geval gedeeltelijk.

Maar je mag niet zomaar iemand anders in je huis laten wonen en hem of haar daar voor laten betalen. Je moet met een aantal dingen rekening houden. Zo moet je in de meeste gevallen toestemming van je hypotheekverstrekker krijgen. Bovendien kan goedkeuring van de gemeente noodzakelijk zijn.

Denk er ook aan dat je goede afspraken met je huurder maakt. Stel in ieder geval een huurcontract op. En houd er rekening mee dat 't kan zijn dat je huurder andere plannen met je huis heeft, dan er alleen maar in te wonen (denk aan wietplantages). Daar moet je alert op zijn.

Let op: het verhuren van je tweede woning heeft fiscale gevolgen. En deze moet je goed in de gaten houden, want je moet uitkijken dat het je daardoor niet juist geld kost.

Verhuur je je woning terwijl je zelf in je nieuwe huis woont, dan heb je over de verhuurde, te koop staande woning geen recht op hypotheekrenteaftrek (punt 1 van deze tekst gaat dan niet meer op). Je woning verhuist dan naar het te belasten vermogen in box 3. Ga na of je huurinkomsten tegen dat nadeel op kunnen boksen.

3. Je huis voor een lager bedrag verkopen

Natuurlijk wil je je woning voor een zo hoog mogelijk bedrag verkopen. Op een verlies, dat ontstaat als je je huis voor een lager bedrag dan de aankoopprijs verkoopt, zit niemand te wachten.

Maar misschien is zo'n verlies - afhankelijk van de omvang ervan natuurlijk - beter dan een periode met dubbele woonlasten. Je weet immers nooit hoe lang deze periode zal duren.

Wat precies het voordeligst is, is eigenlijk niet zo heel eenvoudig te zeggen. Dat hangt heel erg van je persoonlijke situatie af. Uiteindelijk kosten beide opties geld. ING zegt: het belangrijkste voordeel van verkopen voor een lager bedrag dan de aankoopprijs is de zekerheid, want aan de periode van dubbele woonlasten komt een einde.

Lees ook: Je wilt verhuizen, maar je huis staat onder water. Dit zijn je opties.

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›