IEXGeld

Dossiers

Profiel

Goed nieuws voor Aegon-klanten: een compensatie bij woekerpolissen

Er is veel aan de hand in woekerpolisland. Het regent al een tijdje claims en rechtszaken.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil dat verzekeraars klanten bij wie de polis onder water staat benaderen en een oplossing bieden. Dat moeten ze dit jaar doen.

Ook roept de toezichthouder consumenten op zelf in actie komen. En daarnaast oefenen De Nederlandsche Bank en verschillende stichtingen druk uit.

Aegon komt tegemoet

Verzekeraar Aegon komt nu met een compensatie voor, naar schatting, een half miljoen klanten. Het gaat om klanten die van 1989 tot en met 1998 een Koersplanpolis of een vergelijkbare polis van Spaarbeleg zijn aangegaan. In deze polissen zijn de premies van de overlijdensrisicoverzekering te hoog. Aegon gaat deze voor huidige klanten naar beneden bijstellen en biedt gedupeerden een compensatie.

Ja, een logische vraag is nu: wat kun je van deze compensatie verwachten? Dat verschilt per persoon. Het kan, volgens Stichting Koersplan de Weg Kwijt - die bij de onderhandelingen betrokken was - om een paar tientjes gaan, maar ook om duizenden euro's.

Je voordeel, om het zo maar even te noemen, hangt van een aantal dingen af: hoe oud je was toen je de polis afsloot, de duur van de verzekering, het jaar van aankoop en je inleg. Bovendien zijn er al eerdere compensatieregelingen geweest. Als er toen al iets met je is verrekend, dan wordt dat nu in mindering gebracht.

Wat te doen? Als je polis nog loopt, zal Aegon je premie compenseren. Daar hoef je niks voor te doen. Maar heb je een dergelijke polis gehad die inmiddels niet meer loopt, dan moet je je aanmelden bij Aegon. Let op: dit kan pas vanaf 15 augustus.

Er blijft kritiek

Stichting Koersplan de Weg Kwijt is tevreden met de beslissing, maar een andere stichting, Woekerpolisproces, denk daar anders over. Deze stichting begint opnieuw een rechtszaak tegen Aegon.

De reden is dat de verzekeraar een lagere vergoeding uitkeert dan eerder door de Hoge Raad is opgelegd. De regeling die Aegon treft houdt in dat je tussen de 25 en 75% van je betaalde premie terug kunt krijgen, terwijl de Hoge Raad van 85% sprak. Stichting Koersplan de Weg Kwijt zegt dat, ondanks dat er minder dan dat wordt gecompenseerd, het wel om een redelijke en marktconforme regeling gaat.

Wat de rechtszaak voor de hoogte van de compensatie zal betekenen is nog niet bekend.

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›